Ето как избиват прасетата в България! (снимки от ужаса)

Ликвидират 70 000 прасета с пожарникарска пяна в Русенския регион, загробват ги в дълбоки ями

Новини
14:26 - 27 Юли 2019
19572
Ето как избиват прасетата в България! (снимки от ужаса)

Природозащитници отново скочиха срещу нехуманния според тях начин, по който се избиват хиляди заразени с африканска чума прасета в свинефермите в България. Заради ужасяващия вирус, дошъл и у нас, три индустриални ферми в Русенска област са принудени да унищожат общо над 70 000 прасета, което е около 10% от общия брой свине в индустриалните ферми в страната.

Прасетата се умъртвяват чрез пожарникарска пяна, съдържаща висока концентрация на въглероден диоксид. След това свинете се заравят в дълбок 7 метра ров. Снимка, циркулираща в социалните мрежи, обаче предизвика огромно брожение. От фотоса става видно, че прасета се загробват живи в огромен ров. Оказа се, че снимката е фейк, правена не в България, а в Малайзия. Въпреки това обаче мнозина защитници на животните смятат, че избиването на прасета чрез умъртвяване с пяна е варварска жестокост.

Според Българската агенция по безопасност на храните, евтаназията на животните следва да се извърши възможно най-бързо, за да не се удължава периода на страдание на животните, а и за да се стопира разпространението на вируса. „Работата с пяна подпомага процеса на дезинфекция, тъй като съдържа повърхностно активни вещества. Да, ужасна е гледката, но друг вариант няма!“, твърдят от БАБХ.

Според журналистката Генка Шикерова обаче, има опасност от екологична катастрофа. Тя се чуди защо Агенцията по безопасност на храните е затворила екарисажа в Шумен и бие тревога, че масовото загробване на заразени с африканска чума прасета може да отрови почвите в Русенския регион.

Специалисти с тояги изпращат свинете в последния им земен път

Пожарникарската пяна с висока концентрация на въглероден диоксид, в която "давят" прасетата