Ето как изглежда "черната кутия" на медицинския хеликоптер (СНИМКИ)

Няма как да успеят опитите да се дискредитира изправността му, заяви министърът на транспорта Гвоздейков

Новини
11:25 - 08 Март 2024
2463
Ето как изглежда "черната кутия" на медицинския хеликоптер (СНИМКИ)

Мнозина се бъркат и си представят, че "черната кутия" на самолети и хеликоптери е наистина с такъв цвят, но не е така. Министърът на транспорта Георги Гвоздейков задоволи любопитството не само за цвета на кутията, която съхранява всяко информация на полетите, но опроверга критиците.

"Опитите да се дискредитира изправността на първия хеликоптер - първо беше лебедката, после незатварящата се врата, неработещо отопление... Вчера вече беше липсващата черна кутия, но фактите са други", сподели Гвоздейков.

"Фактите: Има черна кутия. Винаги е била част от оборудването на машината. Оранжева е и софтуерът й се сертифицира от EASA. След това ще се интегрира технически в хеликоптера", поясни той.

"Всички останали неизправности са отстранени преди първия полет. Как иначе би летял хеликоптерът с незатворена врата и неработещо отопление със скорост от 300 км/ч, на височина от 3500 метра и далечина на полета близо 2000 км от Милано до София?", попита бившият автомобилен състезател и служител в ГД ГВА.

"Само фактите могат да спасят истината. А тя е, че работим. Работим професионално, методично, в изпълнение на правилата и скоро ще летим. И ще записваме историята на полета, не само в черната кутия, а в историята на страната ни", заяви Георги Гвоздейков, използвайки своя профил във Фейсбук.