Ето как обискираха дома на президентката на Перу заради скъпи часовници (ВИДЕО)

Болуарте притежава няколко часовника "Ролекс"

Новини
19:27 - 30 Март 2024
4948
Ето как обискираха дома на президентката на Перу заради скъпи часовници (ВИДЕО)

Правителството на Перу осъди като "непропорционален и противоконституционен" обиска в дома на президента на страната Дина Болуарте, извършен в рамките на разследването за възможно незаконно обогатяване и недеклариране на луксозни часовници, предаде Ройтерс.

Полицията разби вратата на резиденцията на Болуарте късно снощи, се вижда на телевизионни кадри, след като призивите на служителите на реда да им отворят и да им позволят да търсят доказателства останаха без отговор. Според местни медии Болуарте не е била в дома си по време на нахлуването.

Обискираното жилище се намира в квартал Суркильо в Лима, на няколко километра от правителствения дворец, където е работното място на президента. Болуарте не е коментирала полицейската акция.

"Политическият шум, който се вдига, е сериозен и засяга инвестициите и цялата страна", написа в "Екс" перуанският премиер Густаво Адриансен. "Това, което се случи през последните няколко часа, са непропорционални и противоконституционни действия".

Той добави, че президентът е в резиденцията си и ще направи изявления пред прокуратурата, когато бъде призована. Нито министри, нито самата Болуарте планират да подават оставки, увери още той.

Преди две седмици прокурорите започнаха предварителни разследвания след медиен доклад на интернет програмата "Енсерона", че Болуарте притежава няколко часовника "Ролекс". Целта на разследването беше да се установи дали има основания за официално разследване срещу нея.

Според самата Болуарте, която е на поста си от декември 2022 г., притежаваните от нея часовници "Ролекс" са купени с пари, които е спечелила още като млада.

">