Ето как се прави: Часове след изборите Гърция има кабинет

По-рано днес Кириакос Мицотакис положи клетва като премиер

Новини
17:49 - 26 Юни 2023
1998
Ето как се прави: Часове след изборите Гърция има кабинет

Обявиха състава на новото гръцко правителство, след вчерашната голяма победа за дясноцентристката "Нова демокрация". Тя ѝ осигури голямо мнозинство в парламента и възможност за самостоятелно упревление.

По-рано днес лидерът на партията Кириакос Мицотакис получи мандата за съставянето на правителство от гръцкия президент.

По време на срещата си с гръцкия президент Кириакос Мицотакис заяви, че е дошло време за тежка работа.

"Чувствам тежката отговорност, която гръцкият народ стовари върху раменете ми. Поемам ангажимент да направя големи промени и реформи през вторите четири години управление на Нова демокрация. Разполагаме с достатъчно голямо парламентарно мнозинство, за да го направим тези промени, както поисках от гръцкия народ. Ще действаме бързо, за да съставим правителство, което ще се труди непрекъснато".

Малко след това Мицотакис положи клетва като премиер. Това ще е вторият му 4-годишен мандат.

Утре ще бъде и клетвата на новите министри. В сряда ще се проведе и първият министерски съвет. Веднага след него премиерът Кириакос Мицотакис ще замине за Брюксел, за да участва в срещата на върха на европейските лидери.

Следващият понеделник новоизбраните 300 депутати ще положат клетва, а ден по-късно ще бъде избран и новият председател на гръцкия парламент.

След това гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще представи програмната декларация на правителството си и ще бъде гласуван вот на доверие. Нещо, което ще е лесно при абсолютното мнозинство на "Нова демокрация".

Големият губещ на предсрочните парламентарни избори в Гърция е радикалната левица СИРИЗА.

Партията обаче, е лидерска и на този етап едва ли някой ще оспори поста на Алексис Ципрас. Снощи, все пак, той обяви, че такова обсъждане предстои в рамките на формацията.

"Претърпяхме сериозно изборно поражение. За СИРИЗА приключи един исторически цикъл. Ще започнем процесите, за да вземем правилните решения. Първо, самият аз като лидер ще се подложа на преценката на членовете на партията"

Гръцкият парламент ще бъде осемпартиен. Много от водещите политически лица на опозиционните партии не попадат в него, заради бонуса, който получи Нова демокрация въз основа на избирателната система тук.

Широко обсъждано е и влизането в парламента на нова неонацистка партия – "Спартиатес",

Спартанците, която е в близки отношения с бивши лидери, в момента затворници, на забранената неофашистка партия "Златна зора". За "Спартиатес" са гласували предимно млади хора до 30 години.

Припомняме, че у нас изминаха повече от два месеца от последните парламентарни избори (2 април) до избора на редовен кабинет (6 юни).