Ето какви са правата ни по време на кризата

Министерството на правосъдието преведе наръчник с правила на Съвета на Европа

Новини
10:22 - 16 Април 2020
1623
Ето какви са правата ни по време на кризата

Министерството на правосъдието преведе наръчник на генералния секретар на Съвета на Европа за зачитане правата на човека по време на кризата COVID-19. Документът е издаден от генсека на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич.

Важният документ е пратен до правителствата на всички 47 страни-членки на Съвета на Европа.

Наръчникът цели подпомагане на страните-членки на най-старата междуправителствена организация в Европа като им предостави инструментариум за справяне с безпрецедентната криза в епидемията. 

Документът обхваща четири ключови области:

Дерогация от Европейската конвенция за правата на човека в извънредни ситуации;

Спазване на принципите на правовата държава и демократичните принципи в извънредни ситуации, включително ограничения за обхвата и продължителността на спешните мерки;

Основни стандарти за правата на човека, включително свобода на изразяване, поверителност и защита на данните, защита на уязвимите групи от дискриминация и право на образование;

Защита от престъпност и защита на жертвите на престъпления, по-специално по отношение на насилието, основано на пол.

„Вирусът унищожава много животи и други скъпи за нас неща. Не трябва обаче да оставяме той да разруши основните ценности и свободните общества. Основното социално, политическо и правно предизвикателство пред държавите ще бъде способността им да се справят ефективно с кризата, като същевременно гарантират, че мерките, които предприемат, не подкопават изконния ни дългосрочен интерес да защитят основополагащите ценности на Европа в областта на правата на човека, демокрацията и върховенството на правото“, пише генералният секретар на Съвета на Европа в увода на наръчника.