Ето какви закони одобриха в Ямайка срещу домашното насилие

Четири от десет жени там са били жертва на тормоз

Новини
18:24 - 27 Януари 2024
3453
Ето какви закони одобриха в Ямайка срещу домашното насилие

В Ямайка тази седмица окончателно бе прието ново законодателство за борба с домашното насилие, се казва в материал на агенция Асошиейтед прес.

С новото законодателство се цели по-добра защита на жертвите, които често не се решават да съобщят на властите за случаите на насилие.

Предвижда се издаването на ограничителни заповеди в случаи на тормоз и увреждане на имущество. Освен това се увеличава наказанието за нарушаване на ограничителна заповед - нарушителите вече ще плащат 6450 американски долара глоба, а не само 65, както досега. Освен това ще ги грози и потенциална присъда до една година затвор.

Издаване на ограничителни заповеди вече ще могат да искат не само самите жертви на тормоз, но и техните съпрузи и родители, както и социалните работници и защитниците на правата на децата, ако подават молбата от името на дете.

Законопроектът, включващ всички тези законови промени, бе одобрен от Сената на Ямайка в края на миналия месец, отбелязва АП.

Освен това правителството планира да разшири достъпа до гореща линия, да отвори още центрове за хора, станали жертви на домашно насилие, и да проведе специални обучения за полицаи, насочени към по-ефективна борба с домашното насилие.

Властите заявиха, че горещата линия, която заработи през септември, се е справила с над 7400 случая на домашно насилие. Помощ са поискали над 5200 жени и над 2200 мъже.

Наскоро правителството публикува проучване, в което се казва, че всеки четири от десет жени в Ямайка се е сблъсквала с някаква форма на насилие от интимен партньор.