Ето какво какво ще се случи след падането на кабинета "Петков"

Президентът връчва мандат на ПП, ГЕРБ са втори, но те ще върнат мандата

Новини
20:45 - 22 Юни 2022
3995
Ето какво какво ще се случи след падането на кабинета "Петков"

След като кабинетът на Кирил Петков падна след инициирания от ГЕРБ-СДС вот на недоверие, следва нов опит в съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание. 

Според процедурата, предвидена в основния закон, ако вотът на недоверие срещу действащото правителство бъде подкрепен от мнозинството народни представители, следва нов опит за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание (НС).

Първият мандат ще отиде в „Продължаваме Промяната“ (ПП), вторият - при ГЕРБ, а третият се връчва на някоя от следващите партии по избор на президента.

Ако и тогава не бъде излъчен кабинет, държавният глава назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва избори.

Ето и какво казва Конституцията по темата:

Чл. 99.
(1) Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

(2) Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на 
Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.

(3) Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в срока по предходната алинея възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

(4) Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

(5) Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3. Актът, с 
който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.