Ето какво ще стане, ако Германия излезе от ЕС

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" иска частично да обърне посоката на европейската интеграция

Новини
11:36 - 19 Май 2024
7041
Ето какво ще стане, ако Германия излезе от ЕС

Германия ще претърпи сериозни икономически последици, ако евентуално напусне ЕС, казват в проучване изследователи от Германския икономически институт (IW), предоставено на ДПА.

Едно такова въображаемо излизане от ЕС, пишат в анализа си икономистите, "би могло съзнателно да предизвика тежка икономическа криза и трайна загуба на благосъстояние за населението в Германия".

ДПА отбелязва, че крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" иска частично да обърне посоката на европейската интеграция. Според тях ЕС трябва да бъде само икономически блок и група по интереси на свободно свързани помежду си отделни държави.

Изследователите от базирания в Кьолн институт прогнозират също, че пет години след евентуално излизане на Германия от ЕС може да се очаква спад на реалния брутен вътрешен продукт с 5,6 процента или около 690 млрд. евро (751 млрд. долара).

Пет години след такава стъпка могат да бъдат закрити и около 2,5 млн. работни места. Това е приблизително равностойно на загубите при пандемията от коронавирус и кризата с енергийните разходи след руското нахлуване в Украйна, се казва в проучването на института.