Ето кога и къде погребват Елизабет II

То ще бъде на 19 септември от 13 часа българско време във Уестминстърското абаство, обяви граф-маршалът на Великобритания

Новини
10:41 - 11 Септември 2022
3578
Ето кога и къде погребват Елизабет II

Погребението на кралица Елизабет II ще бъде на 19 септември от 13 часа българско време във Уестминстърското абаство, обяви граф-маршалът на Великобритания, който отговаря за това.

Детайли около всичко ще бъдат обявени в следващите дни. Денят на погребението е обявен за неработен със специална заповед на крал Чарлз III. Хората ще могат да се простят с кралицата в катедралата "Сейнт Джайлс" в Единбург в понеделник, и след това в двореца Уестминстър в Лондон от 14 септември.

Ковчегът на кралицата, който е в балната зала на двореца Балморал, където почина, ще бъде изнесен точно в 12 часа в неделя, за да бъде преместено в двореца Холирод. Пътят ще отнеме около 6 часа. Ковчегът ще бъде положен в тронната зала на двореца, за да може неговите служители да се простят с нея.

В понеделник, 12 септември, крал Чарлз III и кралица Камила ще пътуват до Единбург, за да се включат в процесията от Холирод до историческата катедрала "Сейнт Джайлс". Процесията ще започне точно в 16,55 часа българско време, а членовете на кралското семейство ще следват ковчега пеша.

В 16,55 часа ковчегът ще бъде внесен в катедралата, като върху него ще е короната на Шотландия. Ковчегът ще бъде положен в катедралата. В 21,20 часа българско време ще има частно поклонение от нейното семейство.

На 13 септември ковчегът ще бъде сложен на лафет и пренесен до летието в Единбург. В него ще се качи само принцеса Ана, която ще го придружи до военната база в Нортхолд.

Ковчегът ще бъде изпратен и посрещнат с военни салюти. След това с катафалка тялото на Елизабет ще бъде преместено в двореца Бъкингам, където ще бъде положено в Залата на стрелата, където отново семейството ще може да се прости с нея.

На следващия ден върху ковчега ще бъде сложена Имперската корона и венец от нейните любими цветя. Точно в 16,22 часа българско време върху държавния лафет ще започне процесията към двореца Уестминстър, като след него отново ще са кралят и близките.

Процесията щяла да бъде малка и персонална. Ковчегът ще пристигне в 17 часа българско време, където архиепископът на Кентънбъри ще има кратка служба.

Четири дни хората ще могат да се простят с кралицата в Уестминстър хол. Погребението ще бъде на 19 септември от 13 часа българско време, след което ще бъде преместено в замъка Уинзър, за последно сбогуване.

В същото време в неделя крал Чарлз III първо има среща с генералния-секретар на Британската общност в Бъкингам. След това ще има прием за всички комисари на общността в Залата на стрелата.

В понеделник кралят и кралицата отиват в Уестминстър, където членовете на двете камари на парламента ще им поднесат съболезнования. След това летят за Единбург за процесията до Холирод. Преди това ще направи проверка на почетния караул и ще получи ключа от замъка.

След като присъства на молитвата в "Сейнт Джайлс" Чарлз III се връща в Холирод, за да приеме ръководителите на Шотландия. Във вторник Чарлз III е в Северна Ирландия, а в петък - в Уелс. В Белфаст ще се срещне с представители и на католиците, и на протестантите.