Eто кои са 6-те зам.-председатели на 45-ия парламент

Цвета Караянчева отново сяда на председателската трибуна, но като заместник на Ива Митева

Новини
13:15 - 15 Април 2021
3931
Eто кои са 6-те зам.-председатели на 45-ия парламент

За зам.-председатели на Народното събрание бяха  избрани Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС, Виктория Василева - предложена от „Има такъв народ”, Кристиан Вигенин от БСП, Мукаддес Налбант – предложен от ДПС, Атанас Атанасов от ДБ и Татяна Дончева – „Изправи се! Мутри вън!”.

Всички те бяха избрани с абсолютно мнозинство, без дискусии, реплики и изказвания. Кандидатурите бяха приети заедно, ан блок с 234 гласа "за" от депутатите в залата и онлайн.

Така бившият парламентарен шеф Цвета Караянчева от ГЕРБ отново ще седи на председателската трибуна, но като заместник на Ива Митева. Тя бе предложена от ГЕРБ отново да бъде начело на парламента, но бе подкрепена само от своята група. Митова бе избрана с внушително мнозинство от 163 депутати бе избрана Митева.

Нейни заместници станаха още Виктория Василева от ИТН, Кристиан Вигенин от БСП, Мукадес Налбант от ДПС, Атанас Атанасов от ДБ, Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!" са зам.-председателите на 45-ото НС.

Изборът на замове премина с леки недоразумения. Председателката Ива Митева за малко да пропусне ДПС, които трябваше да представят своето предложение за заместник. "В първия ден грешките са допустими. Ще ви я простим", влезе в ролята на кавалер Хамид Хамид от движението.

Веднага след избора си всички заеха председателските си места и се поздравиха помежду си.

Секретари в новия парламент ще бъдат Маноил Манев и Христо Гаджев от ГЕРБ, Кирил Симеонов, Петър Димитров от ИТН, Филип Попов и Стоян Мирчев от БСП, Мастън Мастънов, Сезгин Мехмед от ДПС, Димитър Найденов и Иван Велов, от ДБ, Станислав Колев и Минко Ангелов от "Изправи се! Мутри вън!". Те бяха приети единодушно с 234 гласа "за".

Депутатите избраха и състава на временната комисия, която трябва да изработи правилника на новото Народно събрание. Начело застава юристът Христо Дочев от "Има такъв народ".