Ето кои са най-вредните храни за фигурата ви

Диетолозите смятат, че най-опасната за здравето и фигурата е сладката сода, която не съдържа почти нищо освен захар

Стил
16:30 - 01 Септември 2022
3788
Ето кои са най-вредните храни за фигурата ви

Някои храни с високо съдържание на въглехидрати са особено вредни за фигурата, твърдят диетолози. В Eat that, not that! назоваха пет от тях. Диетологът Лиза Йънг първа обърна внимание на гевреците. По отношение на калориите тя приравни една изядена франзела с четири или пет филийки хляб и обясни това с факта, че те рядко се консумират в чист вид.

„Те често се използват като храна за закуска с различни гарнитури като крема сирене, фъстъчено масло и други висококалорични храни“, добави диетологът Триста Бест.

На второ място в списъка са зърнените закуски, които според експертите са с ниско съдържание на хранителни вещества. „Хората често свързват зърнените храни със здравословна храна, но сладките зърнени храни често съдържат толкова или повече добавена захар, отколкото бисквитките“, обясни Янг.

Моргин Клер, диетолог, добави, че яденето на зърнени храни за закуска може да доведе до рязко повишаване на нивата на кръвната захар. Диетолозите смятат, че най-опасната за здравето и фигурата е сладката сода, която не съдържа почти нищо освен захар.

Четвърти в списъка е белият хляб, който според експертите е силно обработен при производството и лишен от хранителни вещества. Той съдържа голямо количество въглехидрати и употребата на такъв хляб в големи количества води до наддаване на тегло.

Последни в списъка са тестените изделия от рафинирано пшенично брашно. Диетолозите обясниха, че те са с много въглехидрати и никакви фибри. Янг посъветва да изберете паста от твърда пшеница и да следите внимателно размера на порциите.