Ето кои са претендентите за голмайстор на Световното в Катар

"Златната топка" на Мондиал 2022 ще получи играчът с най-много попадения

Новини
12:58 - 03 Декември 2022
6801
Ето кои са претендентите за голмайстор на Световното в Катар

След приключването на мачовете от груповата фаза се очертаха и някои от фаворитите за голмайстор на световното първенство по футбол, пише СЕГА. По традиция наградата "Златната топка" на Мондиал 2022 ще получи играчът, който е вкарал най-много голове в турнира.

Към момента има петима футболисти с по три попадения, като от тях един няма да играе повече мачове - Енер Валенсия, защото Еквадор отпадна. Останалите - Алваро Мората (Исп), Килиан Мбапе (Фр), Коди Гакпо (Нид) и Маркъс Рашфорд (Анг), обаче имат шанс да увеличат актива си на 1/8 финалите, а и след това, ако отборите им продължат напред.

Към момента като реализатор №1 на Мондиал 2022 е записан Мората. Правилникът гласи, че при равен брой голове следващият критерий са асистенциите, които са направили футболистите. При равенство и по този показател вече се гледа кой от тях е изиграл по-малко минути. Мората е направил една асистенция дотук, също с толкова е и Мбапе.

 
И тук вече влиза в ролята си третият критерий - испанецът е престоял на терена значително по-малко от френската звезда - 141 срещу 243 минути. Това означава, че Мората е вкарвал по гол средно на 47 минути, докато при Мбапе този показател е 81 минути.

И все пак - нападателят на Испания не е най-ефективният голмайстор на първенството до момента.

Сред всички 23-ма футболисти, които са отбелязали по повече от веднъж в груповата фаза, има един, на когото е било необходимо по-малко време за всяко попадение. Това е Маркъс Рашфорд. Английският нападател на "Манчестър Юнайтед" реализира трите си гола за общо 130 минути, или по веднъж на 43.3 минути.

Втори по ефективност е германската резерва Никлас Фюлкруг, прекарал всичко на всичко 92 минути на терена, в които реализира два пъти за Бундестима, т. е. средно по веднъж на 46 минути. Мората допълва Топ 3, а по-малко от час за всеки гол е бил нужен още само на Кай Хаверц. Германецът вкара два пъти за 118 минути престой на терена (по гол на 59 минути).

Що се отнася до най-комплексното представяне в атакуващ план, там №1 е Бруно Фернандеш. Португалецът има две попадения до момента, но пък най-много асистенции - общо три.