Ето кои са загиналите полицаи от Бургас

Йордан Илиев и колегата му Атанас Градев очаквали повишение в МВР заради добрата си работа

Топ
08:27 - 25 Август 2022
12822
Ето кои са загиналите полицаи от Бургас

Часове след жестоката катастрофа с двама убити полицаи, предизвикана от шофьор на автобус, превозващ нелегални мигранти в Бургас, станаха известни имената на загиналите при изпълнение на служебния си дълг полицаи.

 Това са младши инспектор - старши полицай в група „Охрана на обществения ред“ в сектор „Охранителна полиция“ в Първо РУ-Бургас Йордан Илиев и неговия колега - старши полицай Атанас Градев, многократно награждаван за работата си в полицията.

„Двамата бяха изключителни полицаи и искаха да израснат в системата на МВР. Те загинаха като герои при изпълнение на служебния си дълг“, покрусени са колегите им от Бургас.

Полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев загинаха при опит да спрат автобус, превозващ мигранти в Бургас

След два месеца Йордан Илиев е щял да премине на по-висока длъжност в отдел „Криминална полиция“ заради доказани качества. За последните три месеца загиналият Илиев е награждаван три пъти за проявен героизъм. Тази нощ той изобщо не е трябвало да бъде на работа, поел е извънредно дежурство в друго отделение, в което не са достигали патрулните полицаи.

Тази сутрин около 5,30 часа те са искали да помогнат на колегите си и се включват в преследването на автобус с мигранти в района на кръговото кръстовище „Трапезица” в опит да пресекат пътя му, но бусът, натъпкан с 48 мигранти, буквално връхлетял върху колата.

Според заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев, полицаите са направили три опита да спрат автобуса, преди да стане катастрофата на кръстовището „Трапезица“ в Бургас, при която загинаха двамата униформени служители на реда. 

„Тази сутрин в 4:55 часа е направен опит да бъде спрян автобуса на изграден КПП от „Гранична полиция“, но шофьорът на автобуса не се подчинява. Има и втори опит на друг пункт преди Бургас и водачът на превозното средство пак подминава колегите. Третият опит е вече от колеги от ОД на МВР – Бургас, при който възниква трагедията. Шофьорът не се е подчинил, връхлита върху автомобила и загиват двамата полицаи“, каза заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев.

На водещата снимка: полицай Йордан Илиев