Ето кои ще ползват 60/40, 10 хиляди вече са без работа

Новини
14:20 - 30 Март 2020
5491
Ето кои ще ползват 60/40, 10 хиляди вече са без работа

Всяка фирма, която има спад на приходите от продажби с над 20% заради коронавируса, ще може да кандидатства за държавна помощ по схемата 60/40 за 3 месеца. Това реши правителството на извънредно заседание днес.

Социалният министър Деница Сачева обобщи, че вече е решено държавата да помогне на бизнеса, пострадал в извънредната ситуация по схемата 60/40. "Тя е точно 60 на 40 и не бива да има спекулации", уточни тя на извънреден брифинг. 

Сачева уточни, че вече е изготвено постановлението, което съдържа списъка със сектори, засегнати от заповедта на здравния министър. Довечера, на извънредно заседание, постановлението ще бъде одобрено окончателно. 

Сред включените за право на държавна помощ са търговия на дребно, сухопътен транспорт, хотелиерство, ресторанти и заведения, питейни заведения, прожектиране на филми, туристическа дейност, организиране на изложения, предучилищно образование, в областта на културата, спортни дейности и др.

Още утре работодателите имат право да кандидатстват, като до една седмица, подалите молба, ще получат отговор, уточни министърът. 

От тази възможност няма да могат да се възползват работодателите, които осъществяват дейност в секторите: Селско, горско и рибно стопанство, Финансови и застрахователни дейности, Държавно управление, Образование, Хуманно здравеопазване и социална работа, Дейности на домакинства като работодатели, недиференцирани дейности на домакинства по производство на стоки и услуги за собствено потребление, Дейности на екстериториални организации и служби.
 
Работодателите, кандидатстващи за получаване на компенсации, не трябва да са обявени в несъстоятелност или да са в производство по несъстоятелност или ликвидация. Друго условие е работодателите да нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски и да не съкращават персонал през периода на получаване на компенсациите.

След март създадените компаниите има отделен раздел как да докажат приходите от спад в продажбите, но и те могат да кандидатстват. 

Процедурата е максимално бърза, през бюрата по труда. 

Контролът ще бъде максимално ефективен. "В момента няма да изискваме прекалено много документи, за да реагираме гъвкаво. Но проверки по отношение на истиността на документацията ще се извършват. Ако някои си позволи да злоупотреби, ще бъде санкциониран и ще трябва да връща полученото", предупреди Сачева.

Финансовият министър Владислав Горанов обясни, че може да се кандидатства месец за месец. Работодателите може да кандидатстват само за някои свои служители, не за помощи за цялата компания, уточни той.

"Ако представят декларация за спад от 20% от приходите от продажби, за референт ще се използва месец март 2020 г. към 2019 г., за компанните създадени след това има начин също да кандидатстват. Трудовите правоотношения – договорите трябва да бъдат сключени преди 13 март – началото на извънредното положение. Ще има публичен регистър на компаниите, получили средства. НАП и ГИТ са контролиращите органи. В рамките на 3 дни ще получим разрешение от ЕК да изплащаме компенсациите. До края на деня ще има всички условия за кандидатстване на сайта на МСТП", обясни Сачева. 

"Ако работодателят не изплати 40%, ще трябва да върне и 60-те от държавата. Общо безработните са над 200 000, от началото на извънредното положение са 9909", даде статистика министърът. 
 
"Разсъждава се за допълнително възнаграждение в държавната администрация. Обслужването на е първа линия в борбата с коронавируса, техните привилегии няма как да бъдат намаление, възможни са мерки за администрации с ограничени функции по време на кризата. Работодателите не са длъжни да плащат 40%, само ако виждат смисъл и иска да опита да съхрани заетост. Да се замислим каква е ролята на работната сила за успешния бизнес. Работодателите, които не могат да се справят, не могат да използват пълноценно тази мярка", заяви финансовият министър Владислав Горанов.