Ето коя е най-опасната риба за възрастните хора

Ако се отглежда в лоши условия и не се храни добре, тилапията натрупва токсини и тежки метали

Здраве
12:07 - 21 Ноември 2023
5292
Ето коя е най-опасната риба за възрастните хора

Много експерти препоръчват да включите риба в менюто си, тъй като тя е богата на полезни микроелементи, но в някои случаи може да бъде вредна. Диетологът Елена Соломатина говори за това кои са най-опасните риби за възрастните хора.

Според експерта за такава се смята тилапията. Ако се отглежда при лоши условия и не се храни добре, натрупва токсини и тежки метали.

В този случай рибата представлява особена опасност за възрастните хора, тъй като защитните функции на тялото отслабват с възрастта. В тази връзка диетологът препоръча тилапията да се консумира не повече от веднъж месечно, пише zdrave.to.

Тилапия е общо име за почти 100 вида риби от сем. Цих­лиди. Обитават различни пресноводни басейни, включител­но плитки потоци, реки и езера. Тропическа риба, която се поддава на изкуствено отглеждане и даже е обект от първос­тепенно значение за аквакултурите на много страни с под­ходящ мек климат. По отношение качествата на месото има различни мнения, но е факт че цената ѝ на пазара е прием­лива за по-широките маси, които не биха си позволили риби от по-висок ранг.

Към рибата тон също трябва да се подхожда с повишено внимание, отбелязва експертът. Колкото по-дълго живее, толкова повече живак натрупва, обясни диетологът.