Ето първите думи на патриарх Даниил

В момента е в ход процеса на интронизация

Новини
15:50 - 30 Юни 2024
5000
Ето първите думи на патриарх Даниил

''Със съзнание за собствено недостойнство, вярвам в Божията промисъл и Божията подкрепа''. Това бяха първите думи пред журналисти на новия български патриарх - Даниил Видински.

"Да пазим православната вяра – тя ни води при Бога", каза той.

"Ако преди 15 дена някой беше казал, че ще съм патриарх, нямаше да му повярвам… Бог да е с нас", сподели новоизбраният духовен водач на БПЦ на излизане от Светия синод.

Той беше избран на балотаж между него и Врачанския митрополит Григорий.

За Видинския митрополит Даниил са гласували 69 делегати.

В момента е в ход процеса на интронизация на новоизбрания български патриарх Даниил и молебен. С литийно шествие новоизбраният патриарх излезе от Синодалната палата и стигна до храм-паметник ''Александър Невски“. Събралите се миряни по пътя му скандираха ''Достоен'' и го аплодираха.

На официалната церемония присъстват представители от всички власти и държавни институции.

Вярващите се нуждаят се от патриарх, който да бъде обединител, какъвто беше Светейшият Неофит, Бог да го прости. Това заяви пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев преди интронизацията на новоизбрания български патриарх Даниил. 

На въпрос достоен избор ли направи Българската православна църква, премиерът отговори: „След като е канонично одобрен, няма какво друго да кажем“. 

„Държавата не би трябвало да се бърка в работата на църквата, макар че в източното православие е малко по-особено. Там през историята е характерно известно приближаване. Аз съм по-скоро на мнението, че държавата не трябва да се бърка в църковните дела“, каза още Димитър Главчев. 

Снимки: Агнес Методиева