Ето защо пазят Ахмед Доган денонощно

Първите заплахи срещу Сокола са от 2008 г., последните са от Турция

Политика
13:00 - 09 Юли 2020
9356
Ето защо пазят Ахмед Доган денонощно

Държавният глава Румен Радев поиска да бъде свалена охраната от НСО на Ахмед Доган. Не обясни защо. Нито дали е запознат с мотивите, с които лидерът на ДПС от години е поставен под непрекъснатия Биг Брадър на българските служби.

Охраната на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган се осъществява от българската НСО от 2009 година. Това става на основание решение на Комисията по чл. 23 от ЗНСО, състояща се от Началник на НСО, председател на ДАНС и главен секретар на МВР.

Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на България, така и такива, възникнали извън нея по отношение на лидера на ДПС. Става въпрос за наличие на застрашеност от чужда държава. Това е наложило необходимостта от денонощна охрана на Доган и към настоящия момент. 

За да вземе това решение Комисията, която е съставена само от експерти, пред нея са предоставени и защитени достатъчно доказателства за високата степпен на застрашеност по отношение на Ахмед Доган.

А какви могат да бъдат те?

Да видим фактите, представени от сайта "Епицентър". 

На 17 октомври 2008 г. Ахмед Емин - началник на кабинета на лидера на ДПС Ахмед Доган пристига в базата на партията в Бояна въоръжен. Никой не го проверява, защото е вътрешен човек. По тово време Доган пише доклад и закъснява за срещата си с Емин. Изнервен от чакането, вероятно допуснал, че е разкрит, Емин се гръмва с пистолета си в един от коридорите на сградата. Разследването не доказва кой и защо накара Емин да посегне на живота си, но и досега Доган е с категоричното убеждение, че някой му е пратил най-верния човек да го ликвидира. И този някой не е от България. Въпросите Кой и Защо - остават без отговор. Доган приема случилото се като сериозно предупреждение за сигурността си. По това време НСО го охранява като действащ политик. След случката мерките около него стават железни.

Месец по-късно Доган получава още веднъж зловещ сигнал за опасност .

В една мразовита утрин на 2008-а, когато джипът му излиза от сградата на на ул. "Стар Беловодски път " и тръгва към София по автомобила е открит автоматичен огън от близката горичка. Три куршума от автомат „Калашников“ се забиват в дясната задна врата на джипа, точно до мястото където седи Доган. Спасява го само, че автомобилът е брониран. 

Стрелците изчезват в неизвестна посока и от тях няма следа и до ден днешен. Доган е прибран спешно обратно в базата на ДПС. От този момент сградата в Бояна се охранява денонощно от въоръжени гардове от НСО.

Решението е взето от Комисията в началото на 2009 г. 

През февруари 2013 година НСО изпусна Октай Енимехмедов, който се качи на трибуната на Национална конференция на ДПС в момент, когато председателят на Движението изнасяше своя доклад, и опря пистолет в слепоочието му. Пред цялата зала. И само светкавичната реакция на настоящия председател на ДПС Мустафа Карадайъ предотврати натискането на спусъка. Да, пистолетът се оказа газов, но и той може да свърши работа...

На 15 март 2013 г., месец след неуспешния опит на Октай Енимехмедов да убие Доган с газов пистолет, в недовършен строеж на къща в Бояна е открит автомат „Калашников“ със заличени номера, пълен пълнител, заглушител и оптичен мерник

Строежът се намира на ул. „Владимир Димитров-Майстора“ в Бояна на 400 метра от сградата на ДПС. Експерти от службите са  категорични, че с  това оръжие именно е стреляно по джипа на Доган пет години по-рано. И това разследване не стига да отговора на въпроса кой и защо иска да ликвидира Доган.

През август 2016 година в турски медии излиза информация, че почетният лидер на ДПС Ахмед Доган е враг на Ердоган, защото депутати на Движението симпатизирали на Фетуллах Гюлен, за когото се твърди, че е организирал неуспешния опит за преврат в Турция. 

 На 11 август в държавната агенция „Анадолу ажансъ” изтичат две изречения, че Анкара гледа ДПС под лупа за връзките между организацията на Гюлен и ДПС. Второто изречение е, че антитурските общи действия на ФЕТО и ДПС са обект на анализ”. 

Ердоган отдавна е обявил Доган за враг, защото лидерът на ДПС е основната пречка за прокарването на неосманизма в България. Турският президент не може да се примири с факта, че Движението държи контрола върху българските турци, които са лоялни към българската държава, и непрекъснато провокира създаването на радикални настроения у нас. Ердоган даде благословията си за "турската партия" "Свобода и достойнство" на  Касим Дал, а подкрепата за нея бе прокарвана чрез влиянието на турското посолство в България.

Ердоган стои в основата и на пръкването на печално известната партия на Лютви Местан ДОСТ.  Публичното изгонване на Местан от ДПС беше категоричният знак, който Доган даде на Ердаган, че няма да позвали турските интереси да влияят върху българската политика. 

Българските служби са добре информирани какво означава всичко това и как то се отразява върху сигурността на Доган. И затова не се снема желазната охрана около него. Доган живее в клетка, в която на всеки 2 метра около него се върти въоръжен гард. И това не го е поискал той.

Президентът Радев трябва да е информиран за всичко това. Когато държавният глава настоява охраната на лидера на една политическа партия у нас да бъде свалена, той трябва да обясни дали службите са свалили от него степента на застрашеност или не.

Противното означава некомпетентност или дребно политическо заиграване, което обаче обслужва чужди интереси. И Радев трябва да държи сметка за това.

Охраната на Доган не е като охраната на г-жа Радева, която съпроводена от гардове на НСО си купува дрешки от бутиците в София и нарушава правилата на движение.

Срещу Десислава Радева няма заплахи.

Срещу Цецка Цачева няма заплахи.

Срещу Димитър Главчев няма заплахи.

Но те се ползват от охрана на НСО.

Защо?

Защото това го пише в закона. Но и Доган по силата на закона и по преценката на службите се охранява.

Президентът не поиска да бъде свалена безмислената охрана на Цачева, а се вторачи в Доган. За да обслужи Христо Иванов.

Има ли нещо неясно?

*Статият е споделена и от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ малко преди 13,00 часа в профила му във фейсбук. 

 

На последното заседание на комисията в края на миналата година са били предоставени достатъчно основателни данни от  службите, вкл. и чужди, за високата степен на външна застрашеност на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган.

 

"Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато укрепим върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани", заяви вчера Радев.

Да, български граждани имат право да им бъде осигурена достатъчна защита, според българските закони. Още повече, когато това опира и до националната сигурност.

Един държавен глава, обединител на нацията, трябва да мисли за всички граждани и да изпреварва събитията, а не да бъде тяхното ехо.

Радев би трябвало да си дава сметка как неговата позиция оттеква в ДПС и сред българските турци, които в застрашеността на своя лидер виждат и собствената си заплаха.

Не случайно оттам кънти мълчание.