Ето защо заразеният с Covid-19 Борисов е в рискова група

Новини
11:30 - 26 Октомври 2020
7024
Ето защо заразеният с Covid-19 Борисов е в рискова група

Премиерът Бойко Борисов попада в рискова група на заболелите с коронавирус и затова, въпреки че е на домашно лечение, медиците от ВМА са в готовност да го хоспитализират, в случай че получи усложнения.

В неделя Борисов съобщи, че е дал положителен PCR тест и се лекува вкъщи. Твърди се, че засега той има само общо неразположение и невисока температура.  

Няколко рискови фактора обаче държат докторите нащрек. Първият е, че премиерът е във възрастовата категория 60 плюс, което автоматично го слага в групата на застрашените от усложнения, след като тази цифра бе приета за червена линия. Медиците отдавна поясниха, че най- застрашени от коронавируса са преди всичко възрастните - мъже, със сърдечно-съдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, хронични респираторни проблеми и онкоболните.

Борисов е и с наднормено тегло, както вече отбеляза пулмологът Коста Костов. „Премиерът страда от лека форма на затлъстяване“, отбеляза той. В последните месеци, премиерът качи килограми, след като намали спортните си занимания.

Борисов обаче има и трети сериозен проблем, който го праща категорично в рисковата група на заразените с коронавирус.  Той има сърдечно-съдово заболяване и високо кръвно налягане, напомнят от dir.bg.

Третият здравословен проблем на министър-председателя е и най-сериозен – той страда от високо кръвно и има исхемична болест на сърцето.  

Неведнъж, самият той е казвал, че сутрин пие шепа хапчета, преди да започна с държавните дела.

Ето и как призна за здравословните си проблеми Борисов преди няколко години: „И аз имам исхемична болест на сърцето. Всеки, който има високо кръвно, страда от такава болест“, обясни той. И призна, че редовно пие хапчета за кръвно.

Премиерът на няколко пъти получава хипертонични кризи и бе приеман в болница, за да се възстанови.

Въпреки рисковите фактори, които имат и голям процент от мъжете, Борисов е възможно да изкара инфекцията леко. Политици от тесния приятелски кръг на премиера припомнят, че американският президент Доналд Тръмп  е доста по-възрастен – на 74 години и също има доста излишни килограми, но успя да пребори коронавируса за 2 дни.