Евакуираха над 30 000 души от Родос заради пожари (ВИДЕО)

Колони туристи осеяха улиците в опит да се махнат от бушуващите огнени стихии

Новини
09:12 - 23 Юли 2023
3775
Евакуираха над 30 000 души от Родос заради пожари (ВИДЕО)

Броят на евакуираните от Родос заради неконтролируемите пожари на гръцкия остров достигна 30000 души.

Медиите показват колони туристи, вървящи по задимени улици. Силните горски пожари бушуват вече няколко дни на острова, но за щастие към този момент не сме загубили нито един човешки живот, заяви пред МЕГА тв зам.-кметът Константинос Тараслиас. 

Нови два военно-транспортни самолета С-130 с допълнителен контингент пожарникари и полицаи излетя от Атина, но засега няма изглед пожарите да бъдат овладени. 

RHODES ISLAND! PRAYING FOR RODOS!
????????????????????????????????????????????#Greecewildfires #Rhodes pic.twitter.com/D4Xg2W8oLL

— GreekLeft☘️ (@GreekLeft) July 23, 2023 ">

Говорителят на противопожарната служба Янис Артопиос заяви днес следобед, че на жителите на четири населени места са изпратени SMS съобщения за евакуация - в две населени места им е казано да се придвижат на североизток, а в други две - на югозапад.

Артопиос заяви, че на място работят над 200 пожарникари и 40 пожарни коли, подпомагани от три самолета и пет хеликоптера. В състава на силите са включени 31 пожарникари от Словакия, които разполагат с пет пожарни автомобила.

Основният фронт на пожара е триъгълник, като две от точките му са близо до морето, а една е в планината. На картите всяка от страните на триъгълника изглежда дълга повече от 10 километра.

Три кораба на бреговата охрана, както и един на армията, евакуират хора от два плажа. Двадесет частни лодки оказваха помощ, а гръцките военноморски сили изпратиха кораб.

Пожарът в Родос е само един, най-опасният, от няколко активни в цяла Гърция, каза Артопиос.