Евакуираха още стотици от опасни места след земетресението в Тайван

Природното бедствие в сряда отне живота на най-малко 13 души, а 1140 бяха ранени

Новини
19:28 - 07 Април 2024
1703
Евакуираха още стотици от опасни места след земетресението в Тайван

Стотици хора бяха евакуирани днес от опасни места в Националния парк „Тароко“ в Източен Тайван, който беше сериозно засегнат от земетресението с магнитуд 7,2 в сряда, предаде ДПА.

Националният парк, който е най-големият мраморен каньон в света, се намира в източния град Хуалиен, близо до епицентъра на труса.

Пътищата в планинските райони са повредени от множество свлачища. След земетресението няколко участъка бяха набързо ремонтирани, за да бъдат евакуирани стотици туристи и жители, останали блокирани в парка.

През почивните дни над 400 души бяха изведени с хеликоптер или по шосе. Само на 38 души е разрешено да останат в парка, за да изпълняват задълженията си. В „Тароко“ има хотел, център за дейности, електроцентрала и католическа църква, съобщи Националната противопожарна служба.

Природното бедствие отне живота на най-малко 13 души, а 1140 бяха ранени.

Шестима души все още са в неизвестност. Министърът на вътрешните работи Лин Ючан, който ръководи Оперативния център за спешни ситуации, каза, че спасителите ще извършат цялостно претърсване по маршрута на пътека в парка.

Обучен спасителен екип от Турция днес също се присъедини към операцията в търсенето на изчезнали хора в парка с помощта на дронове.

Централната метеорологична служба съобщи, че са регистрирани 699 вторични труса след земетресението в сряда, включително два с магнитуд над 6 и 24 с магнитуд от 5 до 6.