Евакуират Арапя, Лозенец и Нестинарка (ВИДЕО)

Затваря се пътят Синеморец - Ахтопол, реши Кризисният щаб

Новини
13:31 - 05 Септември 2023
5237
Евакуират Арапя, Лозенец и Нестинарка (ВИДЕО)

Последните събития в Царево, граничещи с бедствие, вдигнаха на крак различни видове органи и институции. Проливните дъждове в района наводниха пътища, комплекси и къмпинги, а общината реагира мигновено.

Министър-председателят акад. Николай Денков също отпътува по спешност, за да участва в заседанието на кризисния щаб в община Царево

"Има организация за спасяване на хора още от сутринта. Неслучайно сме обявили бедствено положение. Валежите са такива каквито никога не е имало. Имаме едно село, което е напълно наводнено. Река Велека се разлива и организацията е направена още снощи. Имаме няколко компроментирани мостове, по които е опасно да се преминава. Не е необходимо да се прави евакуация по хотелите", заяви кметът на Царево Георги Лапчев.

А решенията, които Кризисният щаб взе, оглавяван от кмета на общината и неговия екип с директора на ОДМВР Бургас, директора на РДПБЗН-Бургас и представители на РСПБЗН гр. Царево, Гранична полиция, РУ Полиция, Жандармерия, са следните:

1. Спира се движението на автомобили от полицейски пункт Караагач в посока община Царево;

2. Спира се движението по пътя с. Синеморец - гр. Ахтопол;

3. Спира се движението на автомобили в гр. Царево и в населените места.

4. Изключенията важат само за специализирани автомобили.

Протича евакуация на к-г Арапя, с. Лозенец и к-г Нестинарка.

Призоваваме всички жители и гости да не напускат домовете си, а при необходимост да заемат места по високите части на сградите.

Щабът ще заседава денонощно до приключване на бедствието".