ЕВАЛА, БЕ, СОФИЯ! Кръчмари превзеха и потрошиха „Витошка” (СНИМКИ )

Новини
17:12 - 28 Февруари 2020 (обновена)
8087
ЕВАЛА, БЕ, СОФИЯ! Кръчмари превзеха и потрошиха „Витошка” (СНИМКИ)

Проливният дъжд и снеговалеж, изсипал се днес следобед в София, показа грозното лице на централния пешеходен булевард „Витоша”, наричан от столичани с гальовното „Витошка”.

Ремонтирана за десетки милиони левове само преди няколко години, днес пешеходната алея е в твърде окаян вид, който лъсва най-добре в дъждовно време.  Стотици тракащи и „плюещи” вода плочки по протежението на целия пешеходен булевард, по-натрошени и оръфани даже от тухлите в античния комплекс „Сердика”,  както и десетките локви превръщат преминаването през основната търговска улица на София в мини приключение. Подгизнали кашони, десетки „аквариуми”, окупирали пешеходната зона, както и сергии, сгушени под найлони и плажни чадъри, придават вид на „Витошка” като на селски мегдан след панаир.

Основната причина за окаяното състояние на булеварда е неособено качествения ремонт, но и десетките ресторанти, които буквално са превзели над 60% от пешеходната зона. Неизброимите кръчми - масивни конструкции с изкопани дълбоки основи, в които бетонът се е лял щедро, не срещат никакъв проблем с разрешителните.

През 10-15 метра се срещат липсващи плочки, а почти всички "плюят" вода при дъжд

Преди дни общинският съветник на София Борис Бонев също повдигна въпроса със заграбването на „Витошка” от кръчмарите. „Сегашният хаос е резултат от липсата на ясни стандарти за летните тераси и преместваемите обекти, липсата на ефективен общински контрол и факта, че тротоарното право в София е прекалено евтино и всеки може да си позволи да наема ценната публична собственост без никакви ограничения. Таксата за тротоарното право в София не е променяна от 2006 г., когато стандартът на живот и заплатите в столицата бяха над 3 пъти по-ниски спрямо днес”, твърди Борис Бонев.

"Витошка" съвсем заприлича на провинциална улица

Същевременно наемите на търговските помещения на „Витошка” са най-високите в цяла България. Към днешна дата търговски обект на булеварда не може да се наеме за под 20 000 лева месечен наем, твърдят брокери пред Lupa.bg.