Евентуален ход: Борисов цепи ПП-ДБ, прибира десните в негов кабинет?

Лидерът на ГЕРБ ще опита да отлюспи депутати от други партии, твърдят анализатори

Новини
13:40 - 12 Юни 2024
13235
Евентуален ход: Борисов цепи ПП-ДБ, прибира десните в негов кабинет?

3 дни след изборите, най-горещата тема вече е дали ГЕРБ като първа политическа сила ще състави кабинет, или дали въпреки победата, няма да успее да състави мнозинство с други политически партньори.

Повечето политолози смятат, че Борисов трудно ще събере съюзници и дори да се реши на коалиция с ДПС, 10-ина депутати няма да му достигнат, за да получи мнозинство..

Лидерът на ГЕРБ ще отцепи депутати от други парламентарни групи – вероятно от ПП-ДБ, може и няколко от ИТН, прогнозират вещи в сглобките.

Тръгнаха обаче и по-смели тези – че Борисов ще се опита да разцепи ПП-ДБ, като съумее да привлече старите си партньори от ДБ, още повече в безвремието, в което изпаднаха, след като Христо Иванов подаде оставка. Въпреки че се твърдеше, че топлата връзка между ДБ и ГЕРБ е тъкмо десният лидер в оставка и бивш правосъден министър.

Борисов ще направи всичко възможно да остави ПП сами да си ближат раните, а ДБ да привлече на своя страна, или дори пък само ДСБ, пълзи едната от радикалните теории в момента.

Как обаче това може да стане? По-скоро ДСБ не биха склонили на този вариант заради избирателите си, които твърдо са анти-ГЕРБ.

Ако пък ДаБг все пак склонят на някаква подкрепа за кабинета, това означава разцепление в самото ДБ. Версиите са няколко, но засега няма реални индикации за подобни процеси.

Някои анализатори  пък смятат, че Борисов няма полезен ход, освен да опита да състави правителство на малцинството, но той едва ли ще поеме по този трънлив път.