Евертън засили Арсенал към Чемпиъншип

Карамелите, които спечелиха с 2:1 домакинството си на Артилеристите, вече са втори в Англия

Спорт
21:58 - 19 Декември 2020
2073
Евертън засили Арсенал към Чемпиъншип

Евертън спечели с 2:1 домакинството си на Арсенал от 14-ия кръг на Висшата лига. Йерин Мина се разписа във вратата на „артилеристите“, а Роб Холдинг си отбеляза автогол. Точен за гостите бе Никола Пепе от дузпа. И трите гола паднаха преди почивката.

Ужасяваща серия за тима, воден от Микел Артета от мача без победа, изглежда, че няма край. След днешния сблъсък Арсенал е 15-и с 14 точки след 14 кръга.

Евертън на свой ред излезе на второто място с 26 пункта, на 5 зад лидера Ливърпул.

В началните минути сериозни голови положения липсваха. Четвърт час след началото Майкъл Кийн проби и пробва късмета си с удар от далечно разстояние, но прати топката встрани от вратата на Бернд Лено.

В 21-вата минута „карамелите“ поведоха. Доминик Калвърт-Люин засече с глава центриране от дясно. Получи се коварен рикошет в бедрото на Роб Холдинг и топката се озова в мрежата – 1:0.

Арсенал се активизира и потърси изравнителния гол. В 25-ата минута Еди Нкетия опита диагонален удар, който прелетя покрай вратата на Джордан Пикфорд.

В 33-ата минута Ейнсли Мейтланд-Найлс бе изритан в наказателното поле от Том Дейвис и главният съдия Андре Маринър отсъди 11-метров наказателен удар. Зад топката застана Никола Пепе , който реализира за 1:1.

Малко преди почивката Калвърт-Люин стреля опасно към вратата на Лено, но стражът на Арсенл със сетни усилия успя да спаси. Последва корнер, чрез който домакините отново поведоха. Топката бе центрирана, а Йери Мина засече с глава на близката греда и направи резултата 2:1 в полза на Евертън.

Десет минути след почивката късметът покри „карамелите“. Пикфорд увисна при центриране. Давид Луис стреля, но топката се отби в лявата греда и така и не попадна в мрежата.

През следващите минути и двата тима имаха своите голови възможности, от които обаче не успяха да се възползват.

Няколко минути преди изтичането на редовното време „артилеристите“ получиха добра възможност отново да възстановят равенството. Мейтланд-Найлс центрира, а Джо Уилок скочи най-високо и стреля с глава, но в аут.

В добавеното време на срещата Арсенал бе много близо до точката. След като топката се разходи по голлинията на Пикфорд, Букайо Сака шутира, но стражът на Евертън спаси. Секунди по-късно Александър Лаказет стреля с глава, но английският национал улови.