Евро'24 : Испания отнесе Хърватия с 3:0

Испанците вкараха всичките си попадения преди почивката

Спорт
21:01 - 15 Юни 2024
2439
Евро'24: Испания отнесе Хърватия с 3:0

Отборът на Испания също стартира много силно на Евро 2024, като победи тима на Хърватия с 3:0 в дебюта си на Олимпийския стадион в Берлин пред близо 40 хиляди хървати на трибуните, предава БТА.

Испанците вкараха всичките си попадения преди почивката, като точни бяха таранът Алваро Мората, халфът Фабиан Руис и защитникът Дани Карвахал в добавеното време. Хърватите върнаха един гол в края чрез Бруно Петкович, който не успя да вкара от дузпа, но след това се разписа при добавката след пас на Иван Перишич, но малко след това наказателният удар бе отменен след преглед със системата за видео асистенция на съдиите. 

В тима на Испания изненада бе появата на крайния защитник Марко Кукурея, а титуляр бе и тийнейджърът Ламин Ямал. Той, Нико Уилямс и капитанът Алваро Мората оформяха атакуващото трио на отбора на Луис де ла Фуенте.

Ветеранът Лука Модрич изведе хърватите, но в стартовия тим бе не Иван Перишич. Атаката на "шахматистите" бе водена от Анте Будимир, Ловро Майер и Андрей Крамарич.

Мачът започна с териториално предимство на испанците, които в дълги моменти в началото не даваха на съперника си да играе с топката. Това обаче не доведе до опасности пред вратата на Доминик Ливакович. В седмата минута Мората опита далечен удар, който не затрудни хърватския вратар. 

В 22-рата минута Йошко Гвардиол центрира отдясно, а Анте Будимир игра с глава, но не успя да натисне топката и тя излетя високо над напречната греда.

В 29-ата минута Мората бе изведен с разсичащ пас от Фабиан Руис през центъра зад защитата на Хърватия, като нападателят на Атлетико Мадрид вкара с левия крак за 1:0. Това бе 36-и гол за испанския таран в националния отбор, като той е на четвърто място във вечната класация по голове в националния тим.

Мората вече има и 7 попадения на финали на европейско първенство, като по този показател пред него са само португалецът Кристиано Роналдо с 14 и французинът Мишел Платини с 9.

Веднага след попадението Матео Ковачич проби през центъра и стреля с левия крак, но ударът му бе парират от Унай Симон. 

В 32-рата минута Фабиан Руис направи 2:0 за "Фурия Роха" със страхотно индивидуално изпълнение. Халфът скри топката на Лука Модрич и Марсело Брозович и между краката на Йосип Шутало вкара в левия ъгъл на вратата на Ливакович.

Хърватите тръгнаха по-смело и рисково напред, като в следващата атака Унай Симон изби удар по земя на Брозович, а Ловро Майер стреля при добавката във външната страна на мрежата. 

В 41-вата минута Йошко Гвардиол се включи добре в атака и стреля остро, като Будимир не успя да засече топката на празната врата на испанците. 

В добавеното време на първата част тимът на Испания направи преднината си класическа. Младият Ламин Ямал центрира отдясно, а Дани Карвахал изскочи зад линията на защитата и засече топката покрай Ливакович.  

В 52-рата минута Ямал бе близо до четвърти гол за испанците, но Ливакович изби с една ръка шута му. Малко след това Морато засече топката с коляно, но тя премина покрай левия стълб.

Хърватите бяха близо до попадение в 55-ата минута, но Кукурея спаси пред голлинията удар на Станишич.

Селекционерът на Хърватия Златко Далич смени Будимир с ветерана Иван Перишич, който мина по лявото крило, а Крамарич застана в центъра на атаката. 

В следващите минута Испания се опитваше да успокои играта, а хърватите нямаха енергия дори за частичен обрат. 

В 78-та Хърватия получи право да изпълни дузпа, след като испанците сбъркаха в защита, а Бруно Петкович падна след контакт с Родри, за което защитникът получи и жълт картон. Вратарят Унай Симон спаси удара на Петкович, но при добавката Перишич върна към нападателя, който вкара на празна врата. Попадението обаче че отменено, след като съдията Майкъл Оливър получи сигнал в слушалката си, че не е имало дузпа. 

Британският рефер Майкъл Оливър даде пет минути продължение, в което хърватите все пак се опитаха да стигнат до почетно попадение, но не им се удаде. 

Следващият мача на тима на Испания е срещу Италия на 20 юни в Гелзенкирхен. Хърватия играе ден по-рано срещу Албания в Хамбург.