Евродепутати предлагат отпадане на таксите за минаване през Дунав мост при Русе

Очакваме до края на годината България и Румъния да влязат в Шенген. Противното означава да останат в политическата периферия на ЕС", заяви Илхан Кючюк

Новини
13:36 - 23 Септември 2023
2863
Евродепутати предлагат отпадане на таксите за минаване през Дунав мост при Русе

До края на годината България и Румъния трябва да влязат в Шенгенското пространство, в противен случай ще останат в политическата периферия на Европейския съюз. Това е позицията на евродепутати от българска и румънска страна, които се срещнаха на Дунав мост при Русе, информира НОВа.

За да се стопят опашките на граничните пунктове и да се подобри връзката между двете държави, предложиха на София и Букурещ да премахнат и таксите за преминаване по Дунав мост. Идеята е тези такси да отпаднат още преди влизането ни в Шенген.

"Имаме конкретни очаквания от правителствата на Нидерландия и Австрия. Същото важи и за нашето правителство. Очакваме до края на годината България и Румъния да влязат в Шенген. Противното означава да останат в политическата периферия на ЕС", заяви Илхан Кючюк.

От своя страна Каталин Друла от "Съюз за спасение на Румъния" се обърна към правителствата на съседните страни с призив. "Махнете таксата по Дунав мост, не бива да я има. Така или иначе в Шенген трябва да бъде премахната, независимо дали за коли или камиони. Искаме да видим свободно движение, без опашки", каза той.