Евродепутати: Скопие да спре пропагандата от миналото

Представителите на ГЕРБ, СДС и ВМРО в Брюксел са "за" присъединяването на СМ

Новини
14:51 - 10 Декември 2020
1696
Евродепутати: Скопие да спре пропагандата от миналото

Представителите на ГЕРБ, СДС и ВМРО в  Европейския парламент излязоха с декларация за евроинтеграцията на Северна Македония. 

България изпълнява своите задължения и ангажименти, но в същото време виждаме систематично нарушаване на договора от страна на Република Северна Македония. Заставаме твърдо зад европейската интеграция на страните от Западните Балкани, включително интеграцията на Република Северна Македония като пълноправен член на Европейския съюз, се казва в позицията на политиците.

Убедени сме, че присъединяването към ЕС е най-ефективният инструмент за преодоляване на разделението от миналото и историческо помирение.

Ето и пълният текст на позицията:
 
Ние винаги сме подкрепяли и продължаваме да подкрепяме европейското бъдеще на нашите най-близки съседи от Република Северна Македония. В заключенията на Съвета на ЕС относно разширяването от март тази година се припомня, че е важно да се постигнат осезаеми резултати и да се прилага добросъвестно Договорът за добросъседски отношения с България.  

За съжаление, въпреки нашите постоянни призиви, не виждаме напредък в изпълнението на това основополагащо споразумение. България изпълнява своите задължения и ангажименти, но в същото време виждаме систематично нарушаване на договора от страна на Република Северна Македония.  

Един от многобройните примери са последните изказвания на министър-председателя Зоран Заев, който интерпретира общата история като "преплетена" и "мултиперспективна" в явно противоречие с разпоредбите на двустранното споразумение. Призоваваме Република Северна Македония да навакса забавянето, за да могат преговорите да започнат в най-скоро време.
 
В основата на създаването на ЕС е идеята за преодоляване на враждата и противопоставянето между европейските държави. Пропагандата от миналото трябва да бъде прекратена, за да се открие път за обективното и основаващо се на научни доказателства преподаване на историята на младите поколения, както е записано в договора между двете страни.
 
Съвременните реалности са факт, но те не могат да бъдат аргумент за продължаване на фалшификацията на историята и омразата към съседите. Историята трябва да ни обединява, а не да ни разделя. Нашата подадена ръка остава в името на общото ни европейско бъдеще и просперитета на нашите граждани.