Еврокомисар : България ще влезе в еврозоната , ама напролет и ако...

Идната година ще стане ясно дали покриваме критериите

Новини
10:43 - 02 Декември 2023
4059
Еврокомисар: България ще влезе в еврозоната, ама напролет и ако...

Напролет ще е ясно дали България покрива критериите за еврозоната. Това заяви еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони по НОВА.  Той подчерта, че присъединяването на България към зоната с обща валута е както в интерес на нея самата, така и на ЕС.

„Критериите за приемане се основават върху конвергенцията на четири различни елемента. За да го кажем по-просто: едното е обменният курс, другото е размерът на лихвения процент, третият е състоянието на фиска – публичните финанси, дълговете и дефицита, и последният елемент е инфлацията. България се справя много добре с три от тези четири елемента и ние очакваме следващата пролет да измерим в каква степен инфлацията в България съвпада с очакванията на европейската зона, което е последният елемент, който България трябва да изпълни“, заяви Джентилони.

По отношение на това дали България може да покрие критерия за инфлация, еврокомисарят заяви, че тя наистина се свива бързо в еврозоната.

„Нека да видим какво ще е развитието за България и дали това предизвикателство ще бъде преборено през пролетта. При всички случаи ще бъде постигнато. Ние не обсъждаме дали България ще влезе или няма да влезе в еврозоната. България ще влезе в еврозоната.“, посочи Джентилони.