Еврокомисар Дидие Рейндерс: Лобирането и корупцията са ви проблем

Новини
19:42 - 21 Март 2023
1578
Еврокомисар Дидие Рейндерс: Лобирането и корупцията са ви проблем

Има още какво да се желае от България в борбата с корупцията, лобирането, разпределението на държавните реклами в медиите и инспектората на ВСС. Това каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс след края на Съвет "Общи въпроси" в Брюксел. Той уточни, че с Белгия, България и Чехия е проведен нов кръг от дискусии по върховенството на закона.

Еврокомисар Рейндерс спомена като положителни стъпки от страна на България ангажимента за създаването на ефективен механизъм за наказателна отчетност на главния прокурор и неговите заместници, функционирането на антикорупционната комисия и предвидените реформи, които да улеснят нейната работа, създаването на съвет за развитие на гражданското общество.

В същото време той добави, че в някои области трябва да се направят подобрения:

"Препоръчахме да бъде осъществен напредък в разследванията на случаите на корупция. Макар да продължават подобренията по отношение на интегритета на публичната администрация, лобирането остава слабо регламентирано. За медиите препоръчахме да се повиши прозрачността за начините, по които държавната реклама се разпределя в тях. В областта на съдебната система препоръчахме България да адаптира състава на ВСС, така че да избегне риска от политическо влияние върху неговия инспекторат".

Запитан дали се е срещал с главния прокурор Иван Гешев, който в момента е в Брюксел, еврокомисар Рейндерс отговори отрицателно. До момента главният прокурор избягва срещи с журналисти.