Еврокомисарката Вестагер се цели в шефския пост в ЕИБ

Датчанката обяви кандидатурата си вчера

Новини
08:59 - 21 Юни 2023
1455
Еврокомисарката Вестагер се цели в шефския пост в ЕИБ

Европейската комисарка по конкуренцията, датчанката Маргрете Вестагер, обяви вчера кандидатурата си за това да оглави идната година Европейската инвестиционна банка, предаде Франс прес.

"Щастлива съм, че датското правителство предложи моето име за възможен кандидат за поста президент на Европейската инвестиционна банка", каза в комюнике 55-годишната Вестагер.

Деветимата членове на управителния комитет на ЕИБ, в това число президентът, се назначават за мандат от 6 години, който може да бъде подновен. Мандатът на настоящия ръководител, германеца Вернер Хойер, бе подновен вече веднъж през 2018 г., предава БТА.

ЕИБ, чиито акционери са държавите членки на ЕС, е институцията за дългосрочно финансиране на ЕС. По нейни собствени данни банката е инвестирала от създаването си през 1958 г. над 1000 милиарда евро в секторите климат и околна среда, социално и териториално сближаване, иновации и в подкрепа на малките и средни предприятия.

Вестагер, която отговаря в Еврокомисията за конкуренцията от близо 9 години, има отговорността да санкционира антиконкурентни практики и злоупотреба с доминиращо положение на мултинационалните корпорации.