Еврокомисията без журналисти на брифинги до есента

Служителите на ЕК с право на избор дали да работят в офиса или вкъщи

Новини
14:13 - 05 Юни 2020
645
Еврокомисията без журналисти на брифинги до есента

Европейската комисия няма да възобнови обичайните дневни пресконференции с физическо присъствие на журналисти до есента, стана ясно от изявление на говорител на комисията в отговор на въпрос, предаде БТА.

Той отбеляза, че от 25 май ЕК е дала възможност на своите служители да решат дали да се върнат в офисите. Решенията за връщане са доброволни, като засега в канцелариите се допускат до 10 на сто от служителите на дирекциите, поясни говорителят. По неговите думи въведените промени заради епидемията от COVID-19 са доказали, че и работата от вкъщи е ползотворна.

Говорителят съобщи, че комисията е подготвила следващите стъпки за отмяна на ограниченията срещу разпространението на заразата. По неговите думи засега не е време да се предприемат допълнителни промени, за да не се застрашава здравето на служителите.

От средата на март ЕК въведе всекидневни телеконференции за кореспондентите в Брюксел. Журналистите имаха възможност първо писмено и предварително да задават въпроси. По-късно нова система предостави възможност на медиите да поставят въпроси с жива видеовръзка и да получават отговори в реално време.