Еврокомисията зове за защита на сезонните работници

Организацията настоява за добри условия на труд, хигиенни норми и социално осигуряване

Новини
13:32 - 16 Юли 2020
1336
Еврокомисията зове за защита на сезонните работници

Европейската комисия изготвя насоки за гарантиране на закрилата на сезонните работници в ЕС в условията на пандемия. Институцията предоставя насоки за националните органи, инспекциите по труда и социалните партньори, за да се гарантират правата, здравето и безопасността на сезонните работници, както и да се гарантира, че сезонните работници са запознати с правата си, съобщиха от ЕК.

Трансграничните сезонни работници се ползват с широк набор от права, но поради временния характер на тяхната работа те могат по-лесно да станат жертва на несигурни условия на труд и живот. Пандемията от коронавирус даде повече видимост на тези условия, като в някои случаи доведе до тяхното влошаване, се казва в становище на ЕК.

Насоките обхващат редица аспекти, като: правото на сезонните работници да работят в държава — членка на ЕС, независимо от това дали са граждани на ЕС или идват от държава извън ЕС, подходящите условия на живот и труд, включително физическото дистанциране и подходящите хигиенни мерки, ясното информиране на работниците за техните права, недекларирания труд и социалното осигуряване.

В Насоките националните органи и социалните партньори се призовават да подновят усилията си за изпълнение на ролята си да гарантират правилното прилагане и спазване на правилата. Те включват конкретни препоръки и предложения относно дейностите, които трябва да се предприемат на национално равнище или на равнището на ЕС.