Европа пести ток от коледните светлини

Във Франция може да се стигне до режим на тока

Новини
13:34 - 11 Декември 2022
2426
Европа пести ток от коледните светлини

Студеното време и повишената консумация на енергия, в съчетание с призивите за пестеливост, вече създават проблеми. Преди дни центърът на Париж потъна в мрак. 125 000 семейства останаха без електричество за кратко, разказва НОВА.

За да пестят от електроенергия, магазини, търговски обекти и обществени сгради изключват осветлението на фасади и витрини по-рано, включително и през нощта. Температурите в помещенията са с 1-2 градуса по-ниски, а водата в басейните по-студена.

На икономичен режим свети и Айфеловата кула, която угася осветлението си с час по-рано, подобно на витрините по емблематичното „Шанз Елизе”, които също остават на тъмно малко преди полунощ.

Алтернативата за блясък по празниците, докато правим икономии, е LЕD осветлението. На много места традиционните лампи бяха подменени с енергоспестяващи. Във Франция през последната седмица все по-усилено се говори за спирания на тока през зимните месеци. 

Студеното време и закъсненията при рестартиране на атомните електроцентрали след ремонтни дейности заплашват със спиране на електрозахранването на Франция, твърдят анализатори. През седмицата френското правителството обяви, че прекъсвания на тока в пиковите часове могат да засегнат 60% от френското население.

Президентът Макрон обаче успокои: „Не се паникьосвайте! Не е необходимо. Има рутинна работа, извършена от правителството, за да се подготвим за екстремни случаи при спиране на електричеството, ако се наложи. Но това е нормално – понякога се случва немислимото. Ако обаче всички бъдем внимателни, ще преминем успешно през този период, дори в най-студените месеци”, посочи той.

В Германия стремглаво растящите разходи за енергия не попречиха на почитател на коледния дух да превърне дома си край Мюнхен в приказно чудо. Коледната къща на Манфред Пирингер с 20 000 цветни светлини привлича минувачи от близо и далеч.

„Сметката за ток очевидно ще бъде проблем. Разходите се повишиха драстично, но преди време преминахме на LED светлини. Не пускам осветлението, когато вали. Включвам го, само когато се появят хора – обикновено през уикенда. Ако видя, че няма никого, изключвам осветлението”, обясни Пирингер.

По оценка на Мюнхенския институт по околна среда, лобиращ за екологични каузи, коледните светлини в Германия съответстват на годишното потребление на електроенергия на 200 000 домакинства.

„Коледните светлини са върха на айсберга на тотално ескалиралото потребление на енергия в свръхпотребителското ни общество. 19,5 милиарда светлини ще бъдат включени само в частни домакинства”, каза Хауке Дерк от Мюнхенския институт за околна среда.

Германия въвежда таван на цените на енергията като част от мерките срещу кризата.

Швейцария

В швейцарския град Базел Коледа никога не идва твърде рано за най-големия доставчик на ръчно изработени коледни украшения в света. Подобно на много компании, и тази увеличава цените си с 5%, но производството ѝ все още не е засегнато от енергийната криза, тъй като започва през януари.

За клиентите на цветния бутик обаче духът на Коледа няма цена. „Работили сме усърдно толкова години. Тази дадохме повече за благотворителност. Вероятно ще похарчим малко повече. Но животът е кратък и единственото, което искам, е щастие! Не големи неща, просто щастие - за семейството ми и най-вече за внуците”, каза Сандра Такай - туристка от Филаделфия.