Европа разхлабва COVID-19 мерките

Във Великобритания днес отварят врати закритите помещения на ресторантите, музеите, хотелите, театрите и концертните зали

Новини
19:39 - 17 Май 2021
3953
Европа разхлабва COVID-19 мерките

Изправена пред изпълнен с очаквания летен сезон, Европа продължава бавното разхлабване на ограниченията срещу COVID-19 Във Великобритания днес отварят врати закритите помещения на ресторантите, музеите, хотелите, театрите и концертните зали. Възобновяват се и пътуванията.

Остава обаче притеснението от индийския вариант на коронавируса, като заразените с него британци са се увеличили повече от двойно за една седмица.

В Южна Европа също продължава отварянето в началото на летния сезон. След Гърция и Италия, Португалия отваря от днес вратите си за почти всички европейски туристи.

„От утре очакваме много клиенти от Англия. Британците са редовни посетители. Имаме някои притеснения. Хората там са ваксинирани и има опасност да дойдат тук и да не спазват мерките. А тук повечето хора не са ваксинирани”, каза Мариса Виера, управител на ресторант в Албуфейра.

Плажовете в Испания се изпълниха до краен предел в първия уикенд след края на локдауна. Хиляди се стекоха в курортните градове, като спазването на дистанция изглеждаше доста трудно.

В 05.00 ч. днес Турция сложи край на локдауна, който беше в сила от 29 април. До 1 юни предстои етап на постепенна нормализация. Задължително остава носенето на маска от всички, а също и спазването на физическа дистанция. В сила остава и вечерният час, но вместо в 19.00 ч. както досега, ще започва в 21.00 ч. Младежите на възраст под 18 години и ваксинираните с две дози над 65 години вече ще могат да излизат свободно. Възстановяват се междуградските пътувания със самолет, влак и автобус, без да се изисква специално разрешение.