Европа удря със санкции и Беларус

Александър Лукашенко е от верните "приятели" на руския президент Владимир Путин и агресията в Украйна

Новини
17:29 - 29 Юни 2024
1858
Европа удря със санкции и Беларус

ЕС забранява вноса, покупките или трансферите от Беларус на злато, диаманти, хелий, въглища и суров петрол. Страните членки на ЕС приеха днес санкции, насочени срещу беларуската икономика заради съучастието на режима на Александър Лукашенко в руската агресия срещу Украйна.

Мерките са огледални на наложените досега срещу Русия и се отнасят до заобикалянето на санкциите, произтичащо от високата степен на интеграция между икономиките на двете държави. Разширява се забраната за износ на стоки и модерни технологии и се въвеждат нови ограничения за стоки, които биха могли да засилят индустриалния капацитет на Беларус.

Въвеждат се и нови ограничения върху износа за Беларус на предмети, свързани с корабоплаването, както и върху технологии и луксозни стоки. Ще бъдат забранени преките или непреките внос, покупки или трансфери от Беларус на злато и диаманти, хелий, въглища и минерални продукти, включително суров петрол.

Тази мярка ще бъде допълнена от нова забрана за износ на стоки и технологии, които могат да бъдат използвани за рафиниране на петрол и втечняване на природен газ.

Разширява се забраната за сухопътния превоз на стоки на територията на ЕС от ремаркета и полуремаркета, регистрирани в Беларус. Това се отнася включително за случаите, когато камионите са регистрирани извън Беларус.

С цел минимизиране на риска от заобикаляне на санкциите, на операторите в ЕС, 25 на сто или повече от които принадлежат на лице или компания от Беларус, трябва да се забрани да извършват превозвачески дейности или сухопътен превоз на стоки в ЕС, включително транзит.
От европейските износители се изисква да включват в бъдещите си договори т.нар. клауза "без Беларус“.

Чрез нея те трябва да забраняват документално реекспорта към Беларус или за използване в Беларус на чувствителни стоки и технологии, бойни стоки, огнестрелни оръжия и боеприпаси.