Eвропарламентът на финала: YES, Брекзит! ( ВИДЕО)

Депутатите пяха знаменитата шотландска Auld Lang Syne, хванати за ръце

Новини
19:59 - 29 Януари 2020
5889
Eвропарламентът на финала: YES, Брекзит! (ВИДЕО)

Европарламентът очаквано одобри днес препоръката за сключването на Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС. "За" гласуваха 621 от присъстващи в залата в Брюксел 689 депутати.

След гласуването повечето британски евродепутати се хванаха за ръцете и изпяха знаменитата щотландска песен от XVIII век Auld Lang Syne, създадена по едноименната поема на Робърт Бърнс. Тя се пее при изпращането на старата година. 

Сега до Брекзит остана само една стъпка. Споразумението за оттегляне трябва да бъде прието от Съвета с квалифицирано мнозинство от останалите 27 държави членки, т.е.от  20 от тези страни, представляващи 65% от населението на Съюза.

Гласуването бе предшествано от дебат, който не мина без прехвърчане на искри. Евродепутатите от британската „Партия Брекзит“ развяха националните знамена на страната си, поради което бяха предупредени с изгонване от зам.-председателката на ЕП Мейрийд Макгинес.

Нито един български представител не се изказа на дебата.

Демонстрацията последва изказване на безспорно най-колоритния британски евродепутат – евроскептик номер 1 Найджъл Фараж. Както сутринта на специалната си пресконференция, така и сега, той заля с порой от обиди и нападки ЕС. И изтъкна, че британците са се присъединили към общ пазар, но не и към съюз. След което похвали премиера кансерватор на Обединеното кралство, когото нарече просто Борис, защото проявил забележителна храброст.

„Най-важното обаче е какво ще се случи на 31 януари. Това е точка, от която няма връщане назад. Всичко останало е подробност. И това трябва да бъде венец на моите политически амбиции“, заключи Фараж.
Той допълни, че след тази дата няма да има тормоз и дори Ги Верхофстад.

На коренно противоположно мнение за бъдещето на Великобритания бе евродепутатът лейбърист Ричард Корбет.

„Това не е сбогом, а само довиждане. И младите хора ще го докажат“, каза той, като явно имаше предвид, че след време британците ще пожелаят да се завърнат в ЕС.
Думата взе и консерваторът Джефри Ван Орден – бивш докладчик на България. Той е привърженик на Брекзит, но смята, че за страни като нашата е добре да останат в ЕС.

„Националните граници бяха премахнати и все повече политически въпроси влязоха в правомощията на Еврокомисията. И продължаваме да чуваме, че отговорът на всички въпроси е „Повече Европа“, посочи той причините за недолоството от европейския проект на Острова.
Според него на предстоящите преговори между Брюксел и Лондон трябва да се гледа не като на конфронтация, а като на една добра възможност. А Споразумението трябва да се сключи преди края на годината.

За довиждане Ван Орден благодари на всички, с които е работил през 20-те години, през които е бил евродепутат.

„Зелената“ британска евродепутатка Моли Скот-Кейто се разплака в залата, след като обясни колко вреден е Брекзит за страната й.

Станишев изпрати с Джон Ленън британските лейбъристи

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен се сбогува с британските евродепутати, като цитира поета Джорд Елиът. „Само в агонията на раздялата гледаме в дълбините на любовта."

Но тя изрично изтъкна, че думите й може би не са насочени към всички британски представители в пленарната зала.