Европарламентът се събира на първо заседание

Депутатите гласуват Кристин Лагард за шеф на ЕЦБ в Страсбург утре, в сряда бистрят Брекзит

Новини
07:45 - 16 Септември 2019
3960
Европарламентът се събира на първо заседание

За първо заседание за сезона се събира днес Европейският парламент в Страсбург. Дневният ред на депутатите предвижда утре да бъде гласувано назначаването на Кристин Лагард за председател на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Лагард се предвижда да заеме поста от 1 ноември, като преди това трябва да премине гласуване и в Европейския съвет. Този пост има мандат от 8 години.

Тази вечер евродепутатите ще обсъдят обстановката в Хонконг, където от края на март не стихват протестите срещу възможността за предаване на издирвани от Китай заподозрени закононарушители.

Утре ЕП ще обсъди, а в четвъртък ще гласува резолюция, свързана с външната намеса в европейския демократичен процес. Очаква се евродепутатите да отбележат, че подобна намеса, включително с кибератаки и с разпространението на дезинформация, вреди на ЕС. През март ЕП прие резолюция, в която посочи Русия, Китай, Иран и Северна Корея като главни източници на дезинформация в Европа.

В сряда евродепутатите ще се произнесат по предложението да бъдат отпуснати допълнително 100 милиона евро за изследвания и за програмите "Еразъм". Ще бъде прието и решение дали ЕС да върне обратно на държавите от Общността 1,8 милиарда евро по бюджета за тази година. Посочените средства са натрупани от лихви, от наложени от ЕК глоби, както и от неизползвани средства от различните европейски програми.

В сряда е ред на преговорите по оттеглянето на Великобритания от ЕС. Председателят на ЕП Давид Сасоли миналата седмица отбеляза, че евродепутатите имат готовност да подкрепят допълнителна отсрочка за Лондон. Тя обаче трябва да има ясна цел - избягване на оттегляне без споразумение или свикването на втори референдум за британското членство в ЕС.