Европейската прокуратура повдигна обвинения на четирима румънци за злоупотреба със средства

Новини
21:19 - 22 Декември 2023
3412
Европейската прокуратура повдигна обвинения на четирима румънци за злоупотреба със средства

Европейската прокуратура (ЕРРО) в Букурещ повдигна обвинения на четирима румънски граждани за измама и фалшифициране във връзка със средства за финансиране на млади фермери от диаспората, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА. 

Според прессъобщение на EPPO става въпрос за средства на ЕС, предназначени за подпомагане на млади земеделски стопани, живеещи в чужбина, за да им се помогне да се върнат на работа в селскостопанския сектор в Румъния. За да получат тази помощ, кандидатите е трябвало да докажат, че са работили в селскостопанския, ветеринарния, хранително-вкусовия или икономическия сектор на селското стопанство извън Румъния, в продължение на най-малко три месеца през двете години преди подаване на заявлението.

През юни 2021 г. обвиняемите са подали заявление за безвъзмездни средства от бюджета на ЕС в размер на 120 000 евро (584 196 леи).

Според доказателствата, за да удостоверят, че са работили в чужбина, обвиняемите са представили фалшиви и неточни документи пред Румънската агенция за финансиране на инвестициите в селските райони (AFIR), включително договори за временна заетост и пребиваване в Испания.

Документите са били фалшиви, както е установено след консултация със службата на EPPO в Мадрид. В резултат на това обвиняемите са успели да получат неправомерно 90 000 евро (438 147 леи) от фондовете на ЕС.

За да възстанови щетите, нанесени на бюджета на ЕС, Европейската прокуратура започна процедура по замразяване на активите на обвиняемите.

Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите са заплашени от присъда затвор до 7 години за измама със субсидии и още 3 години за фалшифициране на документи, посочва Аджерпрес.