Европейските лидери се разбраха за санкции срещу Беларус

Срещата на върха продължи до късно през нощта

Новини
06:36 - 02 Октомври 2020
1211
Европейските лидери се разбраха за санкции срещу Беларус

Лидерите държавите от ЕС постигнаха съгласие за налагането на санкции срещу Беларус и призоваха Турция да започне мирен диалог с Гърция и Кипър за разрешаване на конфликта в Средиземно море, свързан със сондажите за нефт и газ, които Анкара извърша във водите на двете държави.

На срещата на върха, продължила до късно през нощта, европейските лидери обещаха на Турция сътрудничество в областта на миграцията и митническите отношения, ако прекрати незаконните си действия спрямо Гърция и Кипър.

Държавните и правителствените ръководители призоваха Русия да започне безпристрастно международно разследване на отравянето на Алексей Навални, а Армения и Азербейджан незабавно да прекратят огъня и да разрешат конфликта на масата за преговори.

Урсула Фон дер Лайен, председател на ЕК: Искаме позитивни и конструктивни отношения с Турция. Това ще бъде от много голям интерес и за Анкара, но ще сработи само ако провокациите и натискът бъдат бъдат прекратени. Ето защо очакваме от тук нататък Турция да се въздържа от едностранни действия. В случай, че те се повторят от страна на Анкара, Европейският съюз ще използва всички налични инструменти и възможности. Разполагаме с инструментариум, който може да се приложи веднага, но не това е целта ни. Ние искаме и бихме предпочели да работим по нови, дългосрочни отношения между ЕС и Турция.

Шарл Мишел, председател на Европейския съвет: Решихме да наложим санкциите, за които бяхме взели решение преди няколко седмици. Това е ясно послание. И означава, че утре, с писмена процедура, ще бъдат наложени санкции на Беларус. Знаете, че става дума за списък с 40 имена. Убедени сме, че народът на Беларус има правото да определя собственото си бъдеще. Нашето намерение е да продължим с усилията в посока подкрепа на важни ценности като свободата на медиите, свободата на словото и гражданското общество.