Евровизия 2023 стартира довечера ... на български

На сцената ще видим и поп звездата Рита Ора, която ще има специално изпълнение в полуфинала

Култура
12:45 - 09 Май 2023
4802
Евровизия 2023 стартира довечера ... на български

Тази вечер ще се проведе първият полуфинал на конкурса Евровизия 2023. Шоуто ще започне от 22:00 часа българско време и ще може да се гледа на живо в официалния канал на конкурса.

15 песни ще се борят за 10 места за финала, а сред тях е песента на Чехия „My Sister’s Crown”, в която има рап част на български, изпълнена от Танита Янкова, която е част от групата “Vesna”. (Артистите пеят на четири езика – български, украински, чешки и английски.)

Група „Vesna“, в която участва българката Танита Янкова, ще изпълни песента „My Sister's Crown“, на „Евровизия“ в Ливърпул

Чешката група ще вземе участие в първия полуфинал на „Евровизия“ на 9 май. Всички българи в чужбина ще могат да подкрепят „Vesna“ и българката Танита Янкова в гласуването по време на шоуто.

„Евровизия“ тази година ще се проведе на 9, 11 и 13 май в Ливърпул, Великобритания, и се очаква да има над 160 милиона зрители. Двата полуфинала и големият финал ще бъдат излъчени на живо в YouTube канала на конкурса от 22 ч. българско време. България няма да вземе участие в музикалната надпревара.

Четири от държавите фаворитки за спечелването на тазгодишното издание също ще се качат на голямата сцена в Ливърпул тази вечер. Това са Швеция, Норвегия, Израел и Финландия, които ще се борят за вота на публиката и мястото си на финала.

На сцената тази вечер ще видим и поп звездата Рита Ора, която ще има специално изпълнение в полуфинала.

На сцената на „Евровизия“ триумфално завръщане ще направи Лорийн, която е шведския представител в Ливърпул. След победата си от 2012 година с превърналата се в запазена марка на конкурса „Euphoria”, тя ще се качи на сцената на „Евровизия 2023“ с най-новия си хит – „Tattoo”, която вече покори, както музикалните класации в Швеция, така и тези в цяла Европа.

Украйна спечели правото да домакинства Евровизия 2023 след победата на рап групата Kalush Orchestra и тяхната песен „Stefania”. Поради продължаващите военни действия на територията на Украйна, организаторите на конкурса от Европейския съюз за радио и телевизия взеха решение да предоставят домакинството на конкурса на Великобритания, завършила на второ  място в Торино, благодарение на Сам Райдър и неговия международен хит „Spaceman”. Мотото на тазгодишното издание на конкурса, организирано от Би Би Си и украинската национална телевизия, е „Обединени от музиката“.