Евтино ? Българите плащат едни от най-ниските лихви по ипотечни кредити в ЕС

Всъщност това е и една от причините жилищата у нас непрекъснато да поскъпват

Новини
12:30 - 18 Август 2024
1149
Евтино? Българите плащат едни от най-ниските лихви по ипотечни кредити в ЕС

България почти сензационно оглави класация, свързана с кредитирането на домакинствата в Европа. Страната ни е имала най-ниските лихви по ипотечни кредити на континента през 2023 г., показва ново проучване на известната компания "Делойт", публикувано от СЕГА. 

Средната лихва за българските граждани по заеми, отпускани през миналата година, е била едва 2.58 на сто. За сравнение поляците са плащали средно 8.08% по ипотеките си, румънците - 7.70%, унгарците - 7.40 на сто. В Сърбия и Чехия също могат само да мечтаят за нашите лихви - и при тях са отчетени доста високи нива от 6.76% и 5.90%.

На евтини ипотеки са се радвали миналата година в Белгия (средна лихва 3.33%), Хърватия (3.26%) и Испания (3.45%).

Авторите на проучването отбелязват, че картината в Европа е доста пъстра, и не дават обяснение на българския феномен. Само отбелязват, че пазарът на кредити във всяка държава зависи от "букет" от фактори - достъпност на жилищата, ниво на задлъжнялост на домакинствата, финансова грамотност на населението и т. н.

Всъщност ниските лихви по кредитите у нас често са тема на анализи и коментари. Основната причина е, че доходите растат, особено в определени сектори, масовият българин все още не инвестира свободните си средства в акции, дялове, във взаимни фондове, доброволно осигуряване и прочее, а предпочита да ги "сложи на сигурно" в банка.

Преливащи от пари, банките на свой ред се опитват да ги раздвижат, като предлагат евтини заеми. А тъй като любимата инвестиция на обикновения българин е в жилище (апартамент, къща, вила) и лихвите по заемите са безпрецедентно ниски, наблюдаваме другия нашенски феномен - хората взимат кредити, купуват имоти и цените на жилищния пазар не спират да растат - въпреки всички предупреждения за опасно "прегряване" и надуване на ценовия балон до спукване. 

Прави впечатление, че и през 2024 г. "жегата" в цените на апартаменти, къщи, дворове, гаражи у нас продължава - в синхрон с ръста на спестяванията в банките и с все така ниските лихви по кредитите.

В същото време в други страни на Европа събитията на имотния пазар са съвсем други - Германия например се бори с криза и падащи цени. В Португалия, Румъния, Дания, Австрия има сериозно качване на лихвите по ипотечните заеми.