Фалстарт: Парламентът не се събра и при трети опит

Мирослав Иванов напразно призова депутатите да се появят в пленарна зала

Новини
09:55 - 22 Юни 2022
3281
Фалстарт: Парламентът не се събра и при трети опит

Днешният важен за властта ден, започна с фалстарт на Народното събрание да бъде събран кворум. Водещият на заседанието Мирослав Иванов направи цели три опита да събере депутатите, но нужният кворум така и не се получи.  

Сутринта само 110 депутати от ПП,ДБ и БСП се появиха в зала. Депутатите от опозицията - ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане обаче не дойдоха.При другите два опита, в залата бяха 113, после 114 души. 

При третия неуспешен опит, Иванов призова всички депутати, които са в сградата, но не са в зала да дойдат, за да се върши работа. Призивът му остана напразен. Накрая, неприятно изненадан, председателят помоли да се покаже таблото по групи, за да стане ясно кои депутати си вършат съвестно работата.  

Парламентът днес трябваше да избере нов председател, но по-рано стана ясно, че никой няма намерение да предлага човек за поста. Още сутринта, Андрей Гюров уточни, че ПП нямат намерение да предлагат друг човек за поста. Ива Митева пък изненадващо обясни, че и ИТН няма да издига кандидатура, като заяви, че председател на Народното събрание трябва да се избира в по-спокойно време.Тя дори не изключи в един момент отново да подкрепи Никола Минчев.

БСП и ДБ също обясниха, че няма да предлагат свой човек за председател на парламента.