Фандъкова чака писмени обяснения от шефа на Четвърта градска

Оставката няма да реши проблема, важни са резултатите от проверката, заяви столичният кмет

Новини
12:50 - 02 Ноември 2020
1457
Фандъкова чака писмени обяснения от шефа на Четвърта градска

Очаквам писмените обяснения на директора на Четвърта градска болница. Разговарях с него. Той прави проверка по минути на случилото се, очаквам тя да е готова до вторник. Проверката е във връзка със забавянето на приемането на пациента. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

Тя бе категорична, че върнатият пациент от линейката в София е трябвало да бъде приет без разсъждения, защото е ясно, че е болен от коронавирус, изпратен е с решение на координационния център и с решение на спешния медик.

Важно е да се види каква е причината за това забавяне, смята градоначалникът. 

"В тази ситуация - без да знаем точните причини и всичко, което се е случило, за да можем да ги коригираме и това да не се повтаря, оставката няма да реши проблема. Затова ще изчакам да приключат проверките. В тази ситуация всеки лекар, всяка медицинска сестра, всеки санитар са изключително важни за системата. Нуждаем се от всеки един от тях. А те се нуждаят от много ясни правила и протоколи, за да не се допуска подобно нещо", заяви Фандъкова.

Тя отново напомни, че общинските болници бяха сред първите, които откриха специални отделения за лечение на болни от коронавирус.

"Капацитетът е почти пълен. До края на деня очаквам да получа от директорите на всички общински болници алгоритмите и протоколите за прием на пациенти. Ще бъде внесен доклад в СОС за покупка на три преносими рентгена. Общинските болници получават всичко, което поискат, така че трябва да отговарят на нуждите на хората. Виждаме, че ситуацията не се променя към по-добро. Броят на хоспитализираните и на пациентите на интензивно лечение расте, макар този на новозаболелите през изминалото денонощие да е по-малък. В София има 575 новорегистрирани, а в болница са 652-ма души при 545 в събота, или 107 повече. Това е чувствително увеличение. 103-ма са на интензивно лечение", каза столичният кмет.

Към този момент според нея не е необходимо да се предприемат допълнителни мерки в града. Важно било да има строг контрол на вече въведените мерки. Около 800 проверки са направени в градския транспорт, търговски обекти и заведения през уикенда. Проверени са и 44 нощни заведения, съставени са 2 акта.

"Нека да носим маски, да спазваме дистанция, да спазваме мерките, защото това ще помогне на лекарите да помагат на нас", апелира Фандъкова.