Фандъкова цитира Аристотел, обеща 125% по-високи заплати за учителите

Нека не тъпчем главите на децата с излишна информация

Новини
15:00 - 08 Октомври 2024
6163
Фандъкова цитира Аристотел, обеща 125% по-високи заплати за учителите

Инвестицията в образованието е в развитие и не може да спре. Ние предвиждаме увеличаване на заплатите на учителите на нива над 125 % от средната работна заплата. Това заяви Йорданка Фандъкова на сбирката на актива на ГЕРБ в Хасково днес.

Бившият столичен кмет припомни, че през 2017 ГЕРБ са удвоили два пъти заплатите на учителите и така много млади хора са започнали да постъпват на работа в бранша. Сега задачата ни е да ги задържим, каза Фандъкова. 

Миналата година, благодарение на ГЕРБ са отделени над 600 милиона за 3 национални програми – извън програмите на Плана за възстановяване и устойчивост, стартираха 3 програми – за детски градини и училища, за спортни площадки. За да може детето да учи в училище, училищната среда трябва да е сигурна,уютна, приятна, а учителят да бъде мотивиран, отсъди бившият училищен директор.

Не бива да тъпчем главите на децата с информация, която могат навсякъде да намерят.   
Повече възпитателна работа да влезе в училище, каза Фандъкова.

И цитира Аристотел с фразата, че "образоването на ума без образоването на сърцето не е никакво образование." Образованието трябва да обедини всички политици, заключи Фандъкова.

"Няма как да има икономически растеж без качествено образование", добави от своя страна Фандъкова. "Връзката между образованието и бизнеса е задължителна. Дуалното обучение е една добра стъпка. Със сигурност трябва да се продължат инвестициите в образованието, въпреки тревожните данни за бюджета. Говоря основно за заплатите на учителите, които ние започнахме да повишаваме. Говоря за повишаване на квалификациите на учителите. Говоря за задържането на младите учители. Говоря за инвестиции в строежа на детски градини и училища. Трябва да се променят и учебните програми, да има повече време за практики и повече възпитателни практики в училищата", категорична бе тя.