Фандъкова глобява с 200 000 лв . "Трейс груп" за счупените павета

Ценните блокчета ги чупели да пълнят фугите

Новини
19:45 - 29 Януари 2023
2232
Фандъкова глобява с 200 000 лв. "Трейс груп" за счупените павета

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ще наложи 200 000 лв. глоба на фирмата “Трейс груп холд”, ако се установи, че неин работник за втори път умишлено чупи цяло жълто керамично паве. Късно в събота фотографи от агенция “Булфото” случайно заснели как строител на “Трейс груп холд” троши с чук керамично блокче, а видеото отново провокира множество коментари за некачествения ремонт на историческата настилка в центъра на София.

“Всички записи от видеонаблюдението на Столична община в зоната вече са свалени. По мое разпореждане те се преглеждат и беше извършена проверка на място. Освен това ще подадем и сигнал до СДВР, за изясняване на всички факти. Случилото се ще бъде установено и няма да остане без последици”, категорична бе Йорданка Фандъкова. Кметът на София посочи, че наложените санкции на фирмата-изпълнител са за увреждане на културна ценност по Закона за устройство и застрояване на Столична община.

Пренареждането на жълтите павета по бул. “Цар Освободител”, в участъка от бул. “Васил Левски” до БАН, е част от проекта за възстановяване на централната градска част. Площта му е под 1,5% от всички предвидени за ремонт площи в зоната, а стойността му по договор е 204 хил. лв. “Заради установеното разместване на жълтите павета приемането на участъка е спряно, а разплащания за него от Столична община не са извършвани”, заяви вчера Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че през октомври миналата година от Столична община вече беше наложена санкция от 100 000 лв. за доказано умишлено чупене на цяло керамично паве от работник на фирмата. “През есента поисках от изпълнителя допълнителни технически ръководители на обекта, както и инструктажи към работниците за работа с обекти, част от културно-историческото наследство на София”, каза още Фандъкова.

Сегашната глоба е в максимален размер, тъй като по закон се предвижда санкцията за увреждане на културно-историческо наследство от юридически лица да е в размер от 50 000 до 200 000 лева.

Общата стойност на договора е 16 572 892 лева без ДДС.
Нито един лев не е платен за ремонта на жълтите павета на фирмата “Трейс груп холд”. Зоната на ремонт е само в пътните платна, но още през есента стана ясно, че паветата са пренаредени грозно и с огромни фуги между тях. От Столична община обявиха, че стойността на ремонта е 206 хил. лв. и до този момент не е издаден Акт 15, а пренареждането на жълтите павета пред Народното събрание е под 1,5% от общия обем на проекта. Общата стойност на договора на “Трейс Груп Холд” АД от юли месец миналата година за възстановяване и обновяване на публични пространства в Централна градска част на София е на стойност 16 572 892,06 лева без ДДС. В момента се прави тестов участък на площадката, на която се съхраняват паветата, а пренареждането на настилката ще стане напролет, но по нова технология с водоразредима смола, така че да няма повече размествания и дупки. Въпросният нов проект е разработен от инженери, проектанти и архитекти от Столична община, Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и Минно-геоложкия университет.

Пренареждането се налага заради чиновническото отношение на строители и представители на министерството на културата към ремонта на емблематичните жълти павета. Вместо да бъде съобразен със съвременния автомобилен трафик, ангажираните с обновителните дейности са започнали да правят ремонта по автентичната технология с пясък. Това доведе до разместване на паветата.


Извършвани са локални ремонти за стабилизиране на отворените фуги, за които са използвани счупени и бракувани павета, обясняват в своя защита от “Трейс груп холд”. Острите ръбове са оформяни, за да могат да влязат във фугите, чупени са павета, които са взети с протокол и за които пише, че са негодни за употреба. Цяло паве не се е чупило, казват още от фирмата-изпълнител на ремонта на жълтите павета.