Фандъкова настоя: Медицински одит за IV-та градска болница

Напълно подкрепям позицията на министър Ангелов, заяви кметът на София

Новини
21:00 - 31 Октомври 2020
2993
Фандъкова настоя: Медицински одит за IV-та градска болница

"Поискала съм обяснения от директора на Четвърта градска болница д-р Аркадий Иванов и настоявам агенция „Медицински одит“ да извърши проверка. Директорите на болници носят отговорността за това да има ясен протокол за работа", това написа във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод поисканата оставка на директора на болницата от здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Причината проф. Ангелов да настоява за оставката на шефа на общинското лечебно заведение е отказ да бъде приет пациент с доказан коронавирус.

"Министерството е казало още в началото на пандемията "тест за коронавирусна инфекция не може да е условие за хоспитализация". Правило!", сподели по-рано здравният министър във фейсбук.

"Напълно подкрепям позицията на министър Ангелов, че болници, които отказват да разкрият легла за КОВИД, не трябва да получават финансиране от Здравната каса. Днес цената на успеха ни се измерва със съпричастност, отговорност и дълг, от всеки, в това число и собствениците, и директорите на болници", заявява Фандъкова.

И напомня, че общинските болници в София са се включили в лечението на пациенти с кронавирус от самото начало на пандемията. Втора градска болница в столицата разкри едно от първите отделения в страната, въпреки страхът на част от персонала.

"Излъченият репортаж по националната телевизия за пациент закаран от Спешна помощ в Четвърта градска, показва проблем, който „системата“ трябва да реши. Не може пациент, за който лекар е преценил, че се нуждае от болнично лечение, да бъде връщан от лекари. Не може да се търси документ на хартия, при положение, че болницата има електронен достъп. Поискала съм обяснения от директора на болницата д-р Аркадий Иванов и настоявам агенция „Медицински одит“ да извърши проверка. Директорите на болници носят отговорността за това да има ясен протокол за работа. В момента ние се нуждаем от всеки един лекар, сестра и санитар, които влизат в COVID отделенията. А редът и дисциплината спасяват животи", казва Фандъкова.