Фандъкова: От края на 2018 г. „Златен век” се строял незаконно

ДНСК спря сградата на „Артекс” заради отклонения от инвестиционния проект, а не поради липсата на валидно разрешение за строеж

Новини
12:56 - 19 Април 2019
2630
Фандъкова: От края на 2018 г. „Златен век” се строял незаконно

"Златен век" не е законна сграда, тъй като главният архитект Здравко Здравков не е подновил разрешителното за строеж. От края на 2018 г. на мястото се строяло незаконно. Това  становище на Столичната община обяви кметът Йорданка Фандъкова в телевизионно интервю. От думите ѝ стана ясно, че е било заложено строителство на доста по-ниска сграда.

Фандъкова обясни още, че подкрепя ниското строителство в тази част от града, както е заложено в общия устройствен план на София преди 12 години. “Разбира се, след като има спорове, строителите и собствениците имат възможност да поискат обжалване, ако бъде издадена такава заповед (за спиране на строежа)“, каза кметът.

“Това е нашата позиция, а иначе контролът върху законността на строителството на обекти от тази категория е на ДНСК и те си имат също своя позиция, и имат право да я защитават“, допълни Фандъкова.

На 15 април ДНСК връчи на строителната фирма протокола за спиране на строителството. Мотивите на дирекцията обаче не са свързани с липсата на валидно разрешение за строеж, а с отклонения от инвестиционния проект. От "Артекс" не са искали презаверка на разрешението за строеж от главния архитект. Здравков не е издавал и документ, че разрешителното е загубило правно действие. Очаква се фирмата да обжалва заповедта, но това не спира изпълнението ѝ.

В заповедта изрично се посочва, че строежът може да продължи след като бъдат отстранени описаните в нея нарушения и след като главният архитект даде становище дали разрешението за строеж е валидно, без да бъде презаверено.