Фандъкова: Столичани да дават идеи за София

Кметството стартира социална програма, гражданите ще гласуват проектите

Новини
12:08 - 05 Октомври 2020
1286
Фандъкова: Столичани да дават идеи за София

Столичната община стартира специална програма "София избира" за събиране на идеи, които кметството ще реализира. Освен, че самите идеи ще идват от граждани и техните организации, след това софиянци ще гласуват и така с вота си ще определят кои проекти да се реализират. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"По този начин граждански и творчески организации ще се включат във формирането на част от бюджета на София - определяне на инвестиционната програма за 2021 г. По примера на Париж предоставяме възможност за пряко участие на гражданите при избора на проекти, които да бъдат реализирани в града. Гражданите предлагат и избират, а общината реализира тези проекти. Бюджетът, който ще заделим за тази програма е 1,5 млн. лв.", обясни Фандъкова. 

От днес на специално създаден имейл - [email protected] граждани и организации могат да подават предложения, които трябва да са с приблизително остойностяване. Срокът е до 25 октомври. Експерти ще разгледат всички предложения и ще се изберат тези, които могат да бъдат реализирани през 2021 г. Ще отпадат само проекти, които например попадат в частна собственост или пък са доста по-скъпи от бюджета на програмата. Всички останали ще бъдат представени и гражданите ще могат да гласуват кой или кои от тях да се реализират следващата година.

Гласуването ще бъде в интернет и ще стартира на 1 ноември. То ще продължи до края на ноември. Ще може да се гласува само с един глас, като вероятно ще се въведе някаква идентификация - може би телефонен номер, уточни зам.-кметът по дигитализация Генчо Керезов.

"Имаме седем програми за финансиране на външни проекти за общо около 4 млн. лв. - програмите "Култура", "Зелена София", "Европа", "Социални иновации" и др. По-различното в новата програма е, че тук оценката ще дават гражданите, а за самата реализация ще отговаря общината. Гражданите имат добри и интересни идеи. Надявам се, че ще получим много предложения и повече хора ще се включат в гласуването", призова Фандъкова.

Общината вече е готова с няколко проекта, получени от граждани и различни организации, които ще включи в гласуването. Първият е на природен парк "Витоша" за изграждане на заслон, кът за отдих и изгледна площадка на Копитото. Друг проект, получен от млади хора, е за изграждане на детски парк в "Младост". Свободна за достъп скейт площадка в парк "Надежда" - по предложение на федерацията е третото предложение. И четвъртото - по идея на бизнеса и архитекти е за реконструкция на ул. "Будапеща" с изграждане на асансьор и площадка за наблюдение и снимки.