Фандъкова: Строежи по кварталите само с улична регулация

С промените в ЗУТ се отрязва възможността за частни отсечки по новите квартали, обясни кметицата

Новини
17:29 - 27 Януари 2021
1687
Фандъкова: Строежи по кварталите само с улична регулация

Задължително условие за издаване на разрешение за строеж вече е да има приложена улична регулация. Това предложение на Столичната община, разработено от екипа на главния архитект на София арх. Здравко Здравков, беше прието днес с промени в Закона за устройство на територията. 

Тази промяна е ключова за София и особено при строителството в новите квартали, като въвежда повече отговорност и координация. На практика, така се спира възможността в улиците да остават частни имоти и да се стига до прецеденти, като затваряне на улици или частни улици, каквито случаи не са изключение, заради реалната липса на общинска собственост върху уличната мрежа в квартали като „Витоша ВЕЦ Симеоново“, „Манастирски ливади“, „Малинова долина“, „Кръстова вада“ и др. Това обясни във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По думите й това законово изискване гарантира и възможността след това улиците да бъдат изграждани.

"Втората съществена промяна, която постигнахме, е изискването при въвеждане в експлоатация на сградите с височина над 10 м, да бъдат изпълнени благоустройствени дейности и настилки по ред и в обем определен от общинските съвети. Тези две промени дават гаранции, че ново строителство ще има само там и тогава, когато може да се осигури нормален достъп да бъдещата сграда. Всички знаем негативните примери в София и благодаря на МРРБ и на народните представители, които подкрепиха нашите предложения. Това не са лесни промени, защото с тях се въвеждат повече изисквания към инвеститорите, но те дават повече ред и сигурност, както за тях, така и за гражданите", пише градоначалничката.

Затваря се и възможността да се строят сгради с ателиета, заобикалайки по-високите изисквания за отстояния, които важат за жилищни сгради. С новите текстове изискванията за ателиета се изравняват с тези са жилища. Освен това вече в зони за ниско и вилно застрояване няма да има възможност да се заобикаля ограничението за максимална височина.