Фейсбук съобщи за първи спад на приходите в своята история

Икономическата несигурност накара рекламодателите да свият бюджетите си

Новини
12:22 - 28 Юли 2022
3362
Фейсбук съобщи за първи спад на приходите в своята история

Meta Platforms - компанията майка на Фейсбук и Инстаграм, отчете първия в историята си спад на тримесечните приходи, съобщава Bloomberg. Това става, след като икономическата несигурност накара рекламодателите да свият бюджетите си.

Приходите на Meta са достигнали $28,8 милиарда през второто тримесечие на годината, което се оказа под средната прогноза на анализаторите за $28,9 милиарда. Очакванията на компанията за настоящото тримесечие също разочароваха. Новината изпрати цената на акциите на Meta с над 6% надолу по време на следборсовата търговия.

Рекламодателите

Усилията на компанията, свързани с рекламните продажби, са изправени пред предизвикателства. Рекламодателите харчат по-малко заради икономическия натиск, което оставя Meta и нейните конкуренти да се конкурират за по-малки бюджети.

Промените в правилата за поверителност на Епъл направиха рекламите във Фейсбук и Инстаграм не толкова ефективни колкото преди.

Междувременно в опит за конкуриране с ТикТок социалните мрежи показват на повече потребители кратки видеа - формат, с който рекламодателите все още свикват. Засега компанията не изкарва достатъчно пари от това внимание.

Всеки ден 2,88 милиарда души използват социалните мрежи на Meta, което е малко под средната бройка от 2,91 милиарда, колкото очакваха анализаторите.

Цената на акциите на базираната в Менло Парк, Калифорния, компания спадна с 6,3 на сто, след като приключи сесията на ниво от $169,58. От началото на годината книжата са загубили половината от стойността си.

Потребителите на Фейсбук

Meta разкри, че дневната активна потребителска база на социалната мрежа е нараснала до 1,97 милиарда потребители. Преди три месеца броят им е бил 1,96 милиарда. Увеличението се противопостави на очакванията на експертите, анкетирани от FactSet, които смятаха, че броят на потребителите ще намалее.

Компанията отчете нетна печалба от $6,7 милиарда за второто тримесечие, като това е третото поредно тримесечие, в което печалбата на Meta намалява. Компанията не е имала такъв спад от 2012 година насам.

Meta преживява период на голяма промяна. Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг се опитва да накара служителите си да работя по-усърдно за задържането на потребителите, за привличането на млади хора и за предотвратяване миграцията към ТикТок на ByteDance.

За целта Meta интегрира повече Reels - формат за кратки видеа, напомнящ на ТикТок - в своите приложения и започна да плаща на създатели на съдържание, за публикуват такива.